Barlangjáró I.

(Kovács Zsolt)

Két év után újra aktuálissá vált az alapfokú tanfolyam megrendezése egyesületünkben, mert hirtelen megint sok új érdeklődő akart megismerkedni a barlangászás rejtelmeivel. Március és április folyamán hétközben zajlottak az elméleti fejtágítások, hétvégente pedig élesben próbálhatták ki magukat a jelöltek, fán csüngve, vagy barlangban kapaszkodva.

Az elméleti részben dr. Lénárt László (szervezeti ismeretek, a barlangkutatás története, barlang-földrajzi ismeretek), Bóta Nándor, Veres Imre és Bátori Károly (felszerelések, barlangi túrázás, biztonságtechnika), Ferenczy Gergely (barlangtudományok), Kovács Zsolt (tájékozódás, barlangfelmérés, dokumentáció) és F. Nagy Zsuzsanna (barlangvédelem) próbáltak némi világosságot gyújtani a barlangászcsemeték agyában.

A tanfolyam technikai részét Veres Imre, Bóta Nándor és Bátori Károly szervezte. A túrák során Vadász István is besegített, a Galuzsnya-tetői és a Lófő-barlangi bemutató túrákkal. Egyébként a tanfolyamosok bejárták szinte az összes Létrás-tetőről elérhető barlangot, s túráztak a Mátyás-hegyi-barlangban is. Szintén sok időt töltöttek a létrási patak partján növő fán is, kötélen lógva.

Végül a 16 komoly jelölt közül 14-en vették az akadályt mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgán: Balogh Anikó, File Gergely, Furdi Péter, Huszár Ernő, Kocsis Krisztina, Kovács Mátyás, Lenkey Péter, Négyesi Anikó, Négyesi Tímea, Ozsvári Fruzsina, Papp Gergely, dr. Riskó Ágnes, Román Péter és Suga Norbert.