OKTH Észak-magyarországi Felügyelősége
Miskolc, Hegyalja u. 6.

Jelentés az 1980-ban végzett munkánkról

Az 1980-as év az egyesületünkben az alapozás éve volt. Az volt a törekvésünk, hogy a barlangkutatásban fiatal tagjaink a későbbi komolyabb munkához kellő barlangi jártasságot szerezzenek, önállóan alkalmazni tudják az újabb technikát.

E cél érdekében kerestük fel a Budapest környékén lévő Mátyáshegyi, Ferenchegyi és Pálvölgyi-barlangokat.

A Bükkben több alkalommal jártunk a Szamentu, Útmenti, Cubákos, Vizes, Kismogyorós, Spájzi, Vesszősgerinci, Szepesi, István-lápai, Király, Szivárvány, Nagyhársas valamint Kiskőháti zsomboly nevű barlangokban.

Ezen kívül április 18-án egy sikeres barlangfeltárás vette kezdetét. Dr. Hevesi Attila találta meg a Szarvaskői Csúnya-völgyben, a Kajla-bérc oldalában. Majd a nevét is innen nyerte. Feltárásához - a május 1-i ünnepet kihasználva - 3-napos tábort szerveztünk.

Júniusban részt vettünk a Tatabányán megrendezett Barlangi napokon és indultunk az ügyességi versenyen. Majd később ugyanitt megtekintettük a tatabányai barlangkutatók mentőgyakorlatát a Szelim-barlangban. Június-július hónapban a Vöröskereszt szervezésében elsősegélynyújtó tanfolyamon vettünk részt, mely tanfolyamot Farkas Mihály mentős tiszt tartotta, ki aztán a későbbiekben tényleges tagunkká vált.

A nyári és a téli táborainkat létrástetői központtal szerveztük a fenti irányvonalnak megfelelően.

Ezen kívül részt vettünk az MKBT által meghirdetett barlangkataszterezési pályázaton. E célból a lillafüredi István-cseppkőbarlangot mérjük fel, és rendszerezzük a fellelhető történelmi adatait. Ez a munka 1980. őszén kezdődött, és áthúzódik a '81-es évre is.

Miskolc, 1981. február 18.

"Marcel Loubens" Barlangkutató Egyesület

Gonda Gyula
elnök