Barlangkutatói tanfolyam

Létrás-tető

1992. júl. 4-11.

(Bátori Károly)


Az első nap

Remélem bepakoltam mindent. A malac itt van. S ez a lényeg. Egerben vagyok. Várok András bá'-ra. Hopp! Közben megjött. Megvan a BORIS. => Létrás. Maci főbenjáró segítségével nyársra tűztük az Malacot, most pangás. Kis Reusz bort hozott. Valamit nagyon elszúrtak, ugyanis a bor iható, sőt jó. Lénárt megborotválkozott. Iszonyú.

Második nap

Lénárt csodálatos hangjára ébredtünk. Ákos a kontakt-lencséjét keresi. Túl vagyunk az első Rita anyu által kreált reggelin is (vajas kenyér, párizsi). A csalános fölött szúnyograj. A szúnyograj alatt Maci fát bányász. Délelőtt előadás: Gádoros. Ebéd: elrontott gulyás. Pörköltnek príma. Krumplival adják. Délután előadás. Helyett Reuszék pincéje. Vacsora zsíros kenyér. Egyeseknek. Innentől már holnap van. Prímán megsült a dög. Volt buli. Nagy. Ennyi.
Lénárt már megint megborotválkozott. Levágta a fél állát.

Harmadik nap

Ma ismét Lénárt hangjára ébredtünk. A változatosság gyönyörködtet. Ma nem párizsi volt a reggeli. Délelőtt előadás. Ebéd babgulyásszerű + mákos tészta. Subetű főzte. Ebéd után a "Létrási-Vizes" nevű barlangban voltunk a tanfolyamosokkal. Lénárt Laci felajánlotta nekik, hogy akinek van kedve, azt Bátori Karcsi elviszi a Tóig. Pedig csak a Hágcsós-terembe mentünk hőmérőnézőbe!! Ettem mákos tésztát. Jó. A vacsora zsíros kenyér. Már megint megmosakodtam. Ja! Majdnem esett az eső. Korán nyugovóra tértem.

Negyedik nap

Ma nem jött össze Lénártnak. Eszterke már hajnalban megelőzte bepisilés okából kifolyólag. Ma a reggeli - idézem Rita anyut: "Amit találtok és esztek." A nap még nem kelt fel. Már valószínűleg nem is fog. Túl vagyok a reggelin. Szalonna, zsíros kenyér, a kettő között eső. Délelőtt eső szakad. Lénárt a Speizi-ácsolatát ócsárolja. Szerintem még nem is látta. Felháborodásomnak hangot adok. Lehet, hogy meg fogok bukni. Ebéd: p. krumpli. Ebéd után térképezés a Vizes-ben. Méréseink szerint a patakos ág első szifonja pontosan a jávorkúti kocsma alatt van. De ezt még a felszínen ellenőrizni kell.

Ötödik nap

Lénárt. + zsíros kenyér (Hugi).
Délelőtt megnéztünk húszegynéhány barlangot Lengyel Janóval. Ebéd valami tejfölös pörkölt tésztával. Jó volt. Ezt is Hugi csinálta. Dühös volt Ritára, mert neki kellett volna, de nem ért föl. Délután elzarándokoltunk a Nyelesgambi-hoz, ahol felszereltük a csörlőt és próbaterhelésnek vetettük alá. Príma. Most még mindig térképet rajzolunk Lacekkal. A büdösebbje Kis-Kőhát-ra ment. Vacsora zsíros kenyér. Rita. Most mondja, hogy van még déli pörkölt is. Még egy fekete pont.

Hatodik nap

Subetűnek fekete pont. Ő ébresztett. Bécikének is fekete pont. Neki kellett volna hőmérsékleti grafikont rajzolni, de tegnap patakátugrás közben felkenődött a fára. Most kórházban. Reggeli: bundás kenyér. Délelőtt a dolomitbányában voltunk. Egész jó hely. Ebéd: hagymás rostélyos a la Subetű. Jó. Má' megint a Vizes-be megyünk nem t'om minek. Kijöttünk. A Speizi-be szerettem volna menni, de annyi ütődött ürge van itt, hogy iszonyú. Így aztán elmentem Gergővel, Hugival meg Trabanttal Sebesvízre sörözni. Vacsora Huginak köszönendő: ebéd maradék. Másnak zsíros kenyér. Továbbiakban: zsk. Kitaláltunk egy új mentési módot. Túléltem.

Hetedik nap

Lénárt: fekete pont. Reggeli: sült kolbász! Délelőtt: előadás. Közben hideg, majd pedig meleg. Ákos nem esett le a padról. Ebéd: paradicsom leves + rizses hús. Finom ropogós a rizs. Du előadás. Utána Speizi. Iszonyú, hogy nézünk ki. Teljesen eláztunk. Kívülről dágvány borít. Egy dolog azonban biztos: azon a szifonon túl nem járt soha senki, de még csak át sem nézett. Ennek ellenére nagyon ígéretes. Vacsora: zsk. De nem olyan zsk, hanem egy sokkal jobb zsk.

Nyolcadik nap

Lénárt: fekete pont. Reggeli: lekváros kenyér. Délelőtt Lénárt féle előadás. Ez több szót nem érdemel. Ebéd: krumpli főzelék, sült szalonnával. Jó. Délután előadás. Lénártnak ismét egy fekete pont. Ezzel túl is vagyunk a tanfolyamon. Már csak a vizsga van hátra. Igen igen elszaporodtunk Létráson. Jött kismillió ember. Állítólag valami régi egyetemi csoport. Esik az eső. Így aztán kicsit átalakult a vacsorának szánt pirítósom.

Kilencedik nap

Polacsek, Sásdi, Ballabás: fekete pont. Ez az ébresztésért. Reggeli: bundás kenyér. Desszert: vizsga. Ebéd: előétel - majré; aperitif - sör; kaja - bableves + mákos tészta. Utána sör és ulti. Vizsga kategóriák: automatikusan megfelelt, aut. megbukott, és a kettő között, akit még szóban vallatóra fognak. Ilyen csak egy ember volt. Én. Ezután összefolyt a vodka és a sör. Meg az emlékképek egy része.

Tizedik nap

Ma magamtól ébredtem, de kegyet gyakorolok. Nem osztok fekete pontot. Reggeli: lk, a zsk ugyanis elfogyott. Mert van Isten. Odakint furcsa dolgok történtek. A Trabant beázott a szakadó esőben, pedig csak az ablakok voltak lehúzva. Lénárt gépének kerekei 10 cm-el a föld fölött parkolnak. Ki tudja miért? Polacsek azt mondja, valami tuskók ugrottak alá. Délelőtt irány a Nyelesgambi. Tuti jó. Már nincs messzi a bejutás. Még idejében kereket oldunk. Jávorkútnál ér utol az eső. Délután irány haza.