Nyári kutatótábor - 1996.

Létrás-tető

(Bátori Károly - Kovácsné Révész Rita)


07.27.

Szombat van, jó idő. Elmentünk a Nyelesgambihoz vagy hatan-nyolcan kitermelni az erdőből a Gergőék által jól látható vörös színű festékkel bejelölt fenyőket. A jelölés mindenhol jól látható, kivéve a fenyők törzsét. Azért becsülettel helytálltunk. Indultunk vissza és ezúttal nem mentünk be Jávorkútra. Amikor visszaértünk Létrásra, akkor tudtuk meg, hogy Sári eljött a Lusta-völgybe utánunk. Kiderült, hogy épp akkor ért oda, amikor elindultunk. Állítólag pijjogott is, de mi nem hallottuk. Aztán átrohant Jávorkútra a kocsmába, dehát nem voltunk ott. Így aztán visszarohant Létrásra. Azután Sárival elmentünk és kinyitottuk a Szepi ajtaját, hogy Kova nehogy munka nélkül maradjon két hétig. Este lementünk a Fenyvesréti 1-es 3-asba. Az 1-esben volt 1 vagy több vadmacskacápaoroszlán. Vagy denevér. Pepito uborkája nagyon katány. Hát még a paprika.

07.28. Vasárnap.

Reggel van ...

... Most már délután. Remélem Karesz nem veszi tolakodásnak, ha néhány sort én is papírra vetek.
Szóval, a tábor első napjára megjelentünk vagy 18-an, de ebből nem mindenki táborlakó, mert sokan még a hétvégén haza is mennek. A mai nap csendesen telik, reggeli után a Szepibe ment Kova, P.Ági és Pepito, a mérési pontok felkutatása céljából, mert az elmúlt évek során néhány elveszett - esetleg ellopták vagy más helyre rakták át őket. A nyelesgambi brigád (GETTÓ) is elindult, hogy folytassák évek óta tartó kalandos bontásukat - BONTÁS A FÖLD KÖZÉPPONTJA FELÉ. A tegnapi nap folyamán előkerült N.Y.GAMBHY fosszilis csontmaradványa, ő volt az előbarlangász, aki kb. 10.000.000 évvel ezelőtt már megpróbálta véghezvinni kései utódainak eddig még sikertelen célkitűzését.
Konyhai gályán - társam Gyurkóné Ági - jól működtünk, de most már főzni is kellene. Ezért aztán most már az íróeszközt fakanálra cserélem.

Én találtam meg az említett fakanalat 18.00-kor. Gulyást eszünk, amit a vándorosok főztek. Amit Ritáék főztek, azt meghatározatlan idő múlva esszük meg. De kezdjük az elején! Reggel van. Kel a Nap. Rikoltozik az a k.b. mátyásmadár is. Én is ébredezek, indulnánk a gettóba. Hiányzik Zsola. Azt mondják, a másik szobában van. Nem egyedül! Átmegyek az Öcsisajttal. Trombitálok egyet, de egyikük se' ébred föl. Kis idő múlva átmegyek a motoros fűrésszel. Erre már Zsola felébred. Anikó nem! Ez a Zsola tud valamit. A Nyelesgambiban bontottunk. Csak két vödröt hagytak a háznál. Így hát volt három vödrünk. Négy órára már csak egy, mert a többinek leszakadt a füle. Bementünk Jávorkútra. Épp kidobták a cserépkályhákat. Mondták, az új anyagárban több, mint 130.000,-Ft! Jó mi?

07.29.

Ez egy hétfői nap volt. Erről kellene most írnom, csak az a probléma, hogy ma péntek van. Moha meg Zsa eljöttek a Nyelesgambihoz dolgozni. Nándi meg Moha kilambériázták meg kiparkettázták a barlangot. A vödör szempontjából elég jó.
Haladtunk a bontással is. Azt hiszem ezen a napon maradt a kobakom az erdőben. Jávorkútról visszamentünk érte. Másra nem emlékszem.

07.30.

Ez meg kedd volt, ekkor is dolgoztunk. Nagy nagy kövek között haladtunk. Csak az a baj, hogy enyhén balra hajlik. Huzat nincs.
Hitünk Erejével aprítjuk a gambikat. Műszak végére a kilencvenkilencedik vödör után egy pillanatra - a tábor alatt először - átengedtem a kalapácsnyelet, hát el is törte. Ági mindenféle disznóból pompás kaját rittyentett. Este 11 körül még leszaladtunk Lillára telefonálni.

07.31. Szerda.

Nem voltam itt. Majd' elfelejtettem! Hétfőn meglátogatott minket a T.O.SZ. (ÁNTSZ). Tossza meg! Be volt mindenki tojva, csak rajtam nem látszott. Rendben találtak mindent. A követ két nap alatt vertük szét. Amelyik leesett a szívünkről.

Szerdán mindenki lement a városba (a telefonért, amit nekem kellett volna elintézni), illetve Lillára, az Anna-barlanghoz, ahol is a Mentőegylet szervezésében Pető-intézeti gyerekeket sétáltattak (cipeltek) végig a barlangon. Ezt elmondásból tudom. Mi délután jöttünk fel Kovával, paradicsomlevest, rizst főztem, fasírtot sütöttem (pedig nem is tudok olvasni). Estefelé jöttek fel a többiek, és rögtön le is mentek a Speizi-barlangba (Nándi, Nándi, Timi, Ági, Péter). Időközben érkeztek meg az Energy girl-ök, aztán K.Gergő is. Útközben félt, és nagyon megijedt, amikor a tulajdon fején, a tulajdon fejlámpája váratlanul kikapcsolódott. 23.00-kor megérkezett a Speizi-parti is, éjfél felé tértünk nyugovóra.

08.01. Csütörtök.

A tábor reggeli létszáma 10 fő. Ebből két lány tegnap érkezett Egerből, illetve Füzesabonyból. Gimnazisták, KIK-esek, az Életfa szervezeten keresztül kerültek ide. Úgy néz ki, be fognak illeszkedni.
A negyed 10-es ébresztő után reggeliztünk, majd ki-ki dolgára ment. B.Nándi és R.Péter az asztalok ácsolásához fogott. Kova és K.Gergő a Szepibe ment térképezni, Timi, Annamária, Niki, N.Nándi és én (Kné R.Rita) a L.Vizesbe indultunk túrázni. A négy és fél órás parti jól sikerült, átmentünk a tavon és felhoztunk egy kiskapát. P.Ági főzött lecsót és palacsintát. Időközben visszaérkezett Karesz is, és tönkretették Pepito álmát (bükkfarönkökből csináltak gyalulatlan asztalt). Ez van. Egy asztal már készen van, a másikból majd fogpiszkáló lesz, ha el nem b...ák.
Csütörtökről péntekre virradóan 24.10 illetve 0.10-kor elindultunk a Szepi-rétre. Kova a reneszánszát élte, az Energy girl-ök a fiatalságukat. Körbejártuk az egész rétet. Utána Kova vezetésével megnézték a Láner-barlangot az ajtóig. Az útra visszatérve találkoztunk a két Nándival, 3 liter borral és 1,5 dl pálinkával. Vissza a Speizi-hez, mert Nándit mindenre rá lehet beszélni. Az úton némi éneklés és alkoholpusztítás következett, majd két részletben visszatértünk a házhoz. A második részleg ereiben némi vér is kimutatható volt az alkohol mellett. B.Nándi "hihetetlen" folyékonysággal beszélt, illetve artikulálatlan módon fejezte ki szándékát. Kár, hogy akkor még nem volt mellette lavór. 3.30 kor tértünk nyugovóra.

Megérkeztem a létrási fűrésztelepre. Asztalt ácsoltunk. Nagy munka volt!!!

08.02. Péntek.

Megegyeztünk, hogy a következő szavakat és kifejezéseket csak súlyos szankciók mellett lehet említeni (fenékbe rúgás, büntetés befizetése, stb.): hihetetlen; ilyen nincs, és mégis van; ez fantasztikus; jaj istenem; zábor táróbűz; Antoán és Deziré; nem lehetne mégis pumpa.
Hihetetlen ...
A mai nap egyeseknek 8-kor, másoknak 9-kor, míg valakiknek hajnali fél 11-kor kezdődött. Feljött Lacika és Edit is (Alberték). A mai nap programja: Nyelesgambi bontás (erről majd Karesz ír), a Motopilpó első bontása, illetve főzés. Edit és a magam részéről ez utóbbinak igyekeztem eleget tenni.
Magam részéről még megjegyzem, hogy ma még a Szepi-parti is a Nyelesgambiba ment. Én csak azért nem mentem, mert az már a világvégét jelentené. Ezt pedig nem akarhatom.
Kiegészítés: Nándit - saját szavait idézve - a műútról letérve rabolták el az Ufók. Csak lassú részletekben érkezett vissza (2 VUK után).

Ez a nap is úgy kezdődött, mint a többi. Alig bírtam az emberekbe életet trombitálni. Volt, akibe azt hittem, már motoros fűrésszel sem lehet. Nem értettem a dolgot, én ugyanis aludtam az éjszaka. Azután csak eljött a várva várt pillanat, és felkelt Nándi is. Még alszik, de már felkelt. Én Hitünk Erejét nyelezem újra, a többiek nézik. Így aztán jól halad a munka. Létszámnál kiderül, hogy lehet kezdeni a Motopilpót is. Nándi oda akar menni. Hát oda megy. Én viszem a csapatot a VW-vel a Nyelesgambihoz. Velünk tart Kova is. Ő a szerencse-malacunk. A francba! Nem húztuk meg a farkát! A kifordulásnál azt hittem vadvirágos rét, oszt hatalmas kőszikla vót. Benyomódott a lökhárító, meg lejött a festék. A barlangnál kiderült, hogy nem vittem műnyulat. Kováét einstandoltam. Lacika indulás előtt Edit utasítására bevette AntiG tablettáit. A vödrök sivítva repültek ki a lyukból. Mégis a víz után megyek. Nikiék kérték, írjak róluk is. Hát ők is ott voltak. Bocsánat! Anima kérte.

08.03. Szombat.

Ez a nap is úgy kezdődött, mint a többi. Dörgött, villámlott és szakadt az eső. Szakadt a fólia is a Nyelesgambi fölött. Mohával lementünk tökéletesíteni a csúszdát. Tuti jó lett. Kint már megint szakad az eső. Zsuzsáék tartották addig a fóliát, míg kimásztunk. Aztán bezúdították a vizet. Kisütött a Nap. Megjavítottuk a fóliát is. Pontosabban tök új tetőszerkezetet csináltunk. Ez is tuti jó lett. Ezekkel jól el is ment az idő. Egy próbavödröt húztunk ki mindössze. Utána visszajöttünk Létrásra. Itt már rengeteg ember volt. A kaja ismét kiváló. Ismét Ági remekelte. Mást nem is eszek meg, csak amit ő főz. Megnéztük a Motopilpót, amit aznap két partiban bontottak. Már vagy 2,5 m mély. Este gyilkosoztunk. Az eső esett. Utána Szepi-rét, de szolidan. Aztán aludtam, mert bennem hagyományos elem van. Pedig rézfejjel tartósabb.

08.04. Vasárnap.

Ez a nap is ugyanaz. Dörög, villámlik, szakad az eső. Az ébresztő ezúttal gyerekordítás. A motoros fűrész jobb. Most elállt az eső, hát elállok én is a további írástól ...

A rossz időre és lustaságomra való tekintettel pihenő-napot rendeltem el. Csináltunk egy hintát a fán, a szokásos hintát. Ott próbálgatjuk az ifjak bátorságát. Jól megy mindenkinek, csak Gigi esik le. Az én poignčemet szidja, mert állítólag megcsúszott a kötélen. Hülyeség! Ő fogta rosszul. Délután Moha, Zsa, a két Energy girl és én elmentünk a Bolhásiba. Na, nem a rendes Bolhásiba, hanem a Vízibolhásiba. Bár ez a név sem az igazi, mert a bejáratot térdig érő iszap fedte. Mi azonban lecsapoltuk a fennsík utolsó mocsarát, és lementünk. Nekem tetszett. A két Energy girl-nek is. Életük második barlangja volt. Úgy 10-11 körül vissza is értünk Létrásra. A fiatalok a sátram alá bedobáltak egy csomó almát. Határozottan ártalmas a pihenő számukra. Nem lesz több.

08.05.

Most még nem esik az eső. Fúj a szél. Még nem néztem ki a sátramból. Na! Most már esik. Az ember ebben a korban már nem szívesen tér el a megszokottól. Nándival leugrottunk a városba vásárolni. Telefonáltam Ritának, aki közölte, hogy Pocok csütörtökön érkezik terepszemlére. Mikor visszajöttünk tapasztalnom kellett ama ősi bölcsesség igazságát, miszerint "A szó elszáll, a seggberúgás megmarad." Semmit nem csináltak meg abból, amit kiadtam. Kivéve a két Energy girl-t, akik rézfejjel határozottan mosogattak. Nándi elvitte a Motopilpóhoz a csapatot, később mi is indultunk a Nyelesgambihoz, F.Gergővel erősített és P.Gergővel gyengített csapatunkkal dolgozni. Eme P.Gergő le is górt egy vödröt, ami két karbidlámpás dobás volt. Nándi lépten-nyomon telefonálni szaladgál. Közben megérkezik a felmentő sereg Zsa és Moha képében. Moha lépcsőt alkot a hegyre. Nándi telefonálgatásainak meglett az eredménye: közli, szerdáig nem jön vissza. Este maradék nélkül elpusztítottuk Zsa rakott krumpliját. Jó volt. Ennyit a hétfőről.

08.06. Kedd.

Kinézek, és milyen jól kinézek, hát nem hiszek a szememnek! Süt a Nap. Tegnap megérkezett Sári, Kuci, Küs Maci, meg még a fene tudja ki. Kár volt a téntáért. Kuci például már húz is le. No! Hát ezen a napon is megvan az ember minden munkahelyre. Nem is tudom történt-e valami említésre méltó ezen a napon. Ja! Reggel a vizes-póló versenyt Kicsi-Csini-Timi-Szivi nyerte. Aztán Trabanttal és az én motorommal elmentünk dolgozni. Visszafelé bementünk Jávorkútra és ittunk egyet a medve bőrére. Két leányzót pedig - meg kellett ígérnem - csütörtökön leviszünk (gondolom) a Vizesbe. Héj, ha Botos itt lehetne! Na, de majdcsak megoldjuk. Kova lement a Szepibe rajzolni, és vele ment Zsa, Moha és a két Energy girl is. Este úgy látszott már merülnek.

Hozzáteszem, ezen a napon is volt Motopilpó bontás, ha ezt a napi munkát annak lehet nevezni. A fiatalok ugyanis nem nagyon erőltették meg magukat. Egyéb lényeges dolog: Pepito hazament, és a pálinkáját is vitte. Így az este egy kevés borpárlaton kívül két szörnyű itóka fogyott: kistokaji "gyerekbor" édes, de szőlőt még nem látott, és az apám - Sári szerint - egeres bora. (Az utóbbi mégsem fogyott el.)

08.07. Szerda.

Arra ébredek, hogy Karesz hajnali fél nyolckor kirakja a napelemeit. Régi konstrukció - persze én sem dicsekedhetek - de legalább környezetbarát.
Miközben Károly naplót írt volna, megbeszéltük a töltési problémákat - bár nem ejtettünk szót a kimerülésről és a zárlatról. Erről majd később.
Ma reggeli előtt megérkezett B.Nándi is, tortát is hozott, kár, hogy a VW oldalán, szélvédőjén és a bakancsán volt. (Mármint a Nándi cipőjén.)
Nagy készülődés után végre elindult a két bontó-parti - a rutinosabbak a Nyelesgambiba, a fiatalok Kova felügyelete alatt a Motopilpóba. Az Energy girl-ökkel konyhán maradtunk, ahol először is a körletet szedtük rendbe. Már minden edény elmosogattunk, felmostunk, megfőztünk. Most a lányok nagy szomorúan sátort bontogatnak.
Egyébként semmi érdemleges. Erre járt egy Datsun típusú autó, aminek a gazdái kincset kerestek (?!?) a patak túloldalán, aztán elmentek. Aztán itt volt egy biciklis pár, arról érdeklődve, hogy hogyan jöhetnek itt barlangászni. A srác már régen barlangászott, még az Acheron-csoporttal. Mostanság ment el egy sereg kicsi gyerek a szüleikkel, ők meg szállásügyben érdeklődtek. Megadtam nekik az egyesület címét és telefonszámait.
Az Energy girl-ök is meghagyták címüket, le is írom:

Erdei Nikoletta Rátkai Annamária
   3300 Eger    3390 Füzesabony
   ...    ...

Ne felejtsük el őket, írjunk nekik, ha táborozunk!

Sajnos ma már péntek reggel van. Megpróbálok visszaemlékezni a szerdára. Azt hiszem sprotnit reggeliztem. Illetve azt kellett reggeliznem, mert csupán az ácsolatra szögelt fél szerencse-patkó nem volna elég. De nem szaporítom tovább a szót, mert száz szónak is egy a vége: BEJUTOTTUNK A NYELESGAMBIBA!! Egy alsó bebújás után bejutottunk egy szép kis terem alját borító törmeléklejtő tetejére. A bebújás fölötti repedésben hatalmas gambik lógnak. A terembe bejön még egy repedés, amiben szintén beékelődött gambik vannak. Szemben szép cseppkőlefolyás, amely egészen a törmeléklejtő aljáig tart. Ezen a ponton a fal mellett gyenge huzat tapasztalható. Készítettünk egy két-perces videofelvételt, mert valószínűleg depó-helynek fogjuk használni ezt a termet. Nagyon örülünk egy kicsit.
Este átmentünk Sebesvízre, és megittunk egy sört. Nem is emlékszem más lényeges dologra. Bár megemlítenék még egy furcsaságot. A Motopilpó-csapat mintha ellenségként kezelné a Nyelesgambisokat. Még a tábortüzünkhöz se ültek oda, csak miután már mi lefeküdtünk. Sebesvízen külön asztalnál ültek. Mi mindig megkérdeztük őket, hogy hogy halad a bontás, hol tartanak, stb. Őket nem érdekelte a miénk. Így aztán nem tudta meg senki a bejutást. Bár azt hiszem nemcsak a két barlang távolsága választott el minket, ugyanis a Motopilpónál többségében fiatalok dolgoznak, a Nyelesgambinál meg a vének. Szóval generációs ellentétnek is felfogható ez a dolog. Ezt pedig nekünk öregeknek kell feloldani.

08.08. Csütörtök.

Fáradt vagyok ezen a reggelen. Későn feküdtem le és korán keltem, mert Nándinak haza kellett mennie, és a kocsit én hoztam vissza a városból. Mellesleg vásároltunk is. Kilencre már Jávorkúton voltam, ahonnan elhoztam Marcsit és Orsit, akiket Sárival és Pankával levittünk a Vizesbe. Elmentünk a Tóig, meg vissza. Elfáradtak, de örültek. Ezután mentünk a Lusta-völgybe, ahol leváltottuk az első parti nagy részét. A kis része az Küs Maci volt, aki önmagát váltotta. Ismét haladtunk. Fejjel be lehet bújni valahová, ahol talán van valami. Este 10 után értünk vissza Létrásra. Kissé elkapott a McMac vírus. Kajáltam, ittam egy fél üveg sört, mosakodtam és már aludtam is. Hát ennyi ...

08.09. Péntek.

Új lapra írok, mert Karesz nem szereti, ha ráirkálok az ő oldalára.
Ha Karesz kifejti, én is elmondom a saját véleményemet. Egyetértek azzal a gondolattal, hogy a generációs problémákat az idősebbeknek kell feloldani, mégpedig azzal, hogy példát mutatnak. (Én például Sebesvízen a Nyelesgambis-asztalhoz ültem, mert nem volt a konyhásoknak külön asztal. Még azt sem tudtam miről van szó (a helyfoglalásnál), amikor a Ny.G-asztal megkérdőjelezte ottlétemet, merthogy én is a Motopilpóval vagyok. Erre csak azt tudom mondani, hogy én a barlangokkal és a barlangászokkal vagyok. És igazán örülök annak - őszintén! -, hogy a Nyelesgambiban találtak végre egy számottevő barlangtermet. Csak gratulálni tudok, és bízom benne, valamint kívánom, hogy kitartó munkájuk továbbra is ilyen gyümölcsöző legyen!)
Karesz zokon vette, hogy a fiatalok nem ültek oda az "ő" tábortüzükhöz, de ő sem ment el egyetlen-egy alkalommal sem a Szepi-rétre éjjeli sétára. Biztos a generációs problémák okozzák, hogy a fiatalok éjszaka hancúroznak, az idősebbek pedig ízületes végtagjaikat a tűznél melengetik, aztán korán lefekszenek. De ezért még nem kell senkire sem csúnyán nézni.
Visszatérve a csütörtökre: délután feljött az öreg Ducsai - a vírusgazda , valamint Ebola prototípusa - azaz a bátyja. Hoztak sütit, pénzt, kólát. Ebolának. Aztán kinéztek Kovácsék is (Attiláék).
És Pándi Ági is visszajött az idősebb fiával, és rögtön utána almás sütit csinált.
Én ennyi dologról tudok beszámolni, mert aztán este hazamentünk. Otthon a fürdőkádban nagyon sok okos dolgok jutottak eszembe, de erről majd később írok.

Rita korrigálni kíván! Ezúton adok helyet számára.

Mea kulpa! Mégis volt egyszer Karesz a Szepinél, amikor érintés volt. (Mindenkinek meg kellett érintenie a beton-ajtó be- ill. kijáratot.) De a fiatalok is odaültek Karesz mellé a tábortűzhöz. 1:1 az eredmény.

08.09. Pétnek. Ja nem! Péntek.

Kipihenten ébredek reggel. Gergővel ismét sprotnit reggelizünk. Ez jót jelent. Reggeli után elvittem az ácsolatfát a Motopilpóhoz. Három óra körül indultunk a Nyelesgambihoz. Gergőék pozícióba dolgoztak bennünket. Kb. tíz órakor megvan! A szűkület átjárható. Rövid video a lyuk környékéről. Tudom, hogy le fognak törni azok a szalmacseppkövek, amik a szűkület tetejét alkotó kis baldachinról lógnak, mégis fáj, amint behatolás közben hallom, hogyan pattannak sorra. A terem nagyon szép. A falakon cseppkőlefolyások, cseppkőlabdacsok, a terem alját alkotó omladéklejtőn is. Az egyik sarokban 1 méteres szalmacseppkőoszlop. De szavakkal nem lehet leírni milyenségét. Tudjuk, hogy ennek a szépségnek egy részét is el fogjuk veszíteni a továbbjutáshoz szükséges munkák alkalmával. A barlangokban a pusztulást nem a földrengések, omlások, árvizek, stb. okozzák - mert ezek inkább barlangépítő erőknek foghatók fel -, hanem az ember. Ha igaz, hogy kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetsz, akkor az igaz a barlangokra is. Kár értük.

08.10. Szombat.

Délelőtt a társaság egy része a Motopilpóhoz ment ácsolni, másik része a Nyelesgambihoz, illetve Jávorkútra, a róla készült videót megnézni. Csak néhány balek maradt a táborban, akik nem csináltak semmit.
Már pénteken este kezdtek gyülekezni azok, akik csak a ZÁBORTÁRÓBŰZ-re jöttek fel. Emiatt majdnem kevés lett a pénteki kaja, amit Pándi Ági csinált és nagyon finom volt.
Szombaton hajnalban lementem Pocokkal bevásárolni a krampampulihoz valót, csak kenyeret hoztunk keveset, mert abból igen nagy itt a fogyasztás.
Délután egyre többen érkeztek, Pepitoék és Németh Kálmánék, még szerencse, mert legalább volt ember, akivel el lehetett mosogatni. Szombaton reggel ez senkinek sem bántotta a szemét. Végül is a kajakészítés problémája is megoldódott, mert addigra már a többiek is visszajöttek. Épp időben, mert már egyre haladt az idő, és még hátra volta teljes esti program:

A felavatott zöldfülű, pohoshasú, minden tekintetben a dicső firmák segítségére szoruló balekok nevei, keresztnevei, keresztszülei és kérdései:
* alias +apa alias
Bóta Nándor Wuck Burdiga Zsolt Burdugó
Énekelje el a Kis Vuk című dalt, és táncolja el sámántánccal!
Kertész Gábor KGB szomszéd Kné Révész Rita Dagi
Milyen magas a Fehérkő?
Kovács Mátyás Pudvás Susnya Veres Imre Bányaló
Hány élő és holt angolna van a Balatonban? (Sorolja fel név szerint!)
File Gergely Küsnyuszi Szalai Ferenc Pocok
Hány sört lehet venni Sebesvízen 1000 Ft-ért?
Papp Gergely Aku Gyurkó Péter Pepito
1 vödörrel maximálisan hány karbidlámpát lehet tönkretenni?
Négyesi Tímea Big stiriesi Botos Zsolt Botanova
Hány szociológus tud becsavarni egy villanykörtét?
Négyesi Anikó Szépszemű blöki Kovács Zsolt Kova
Hány tojással lehet végigmenni a Létrási-Vizesen?
Ducsai Gergely Ebola fakó Vadász István Sári
Mit érdemel az, aki szarásig issza magát? Helyezze magát stabil oldalfekvésbe!
Román Péter Vadmacskacápatigris-
oroszlán - a szakadár
Ferenczy Gergely Kantyú
Hány foltból lehet összevarrni egy overált?
Balogh Anikó Milka Galán Mihály MobyDick
Ragozza el az EKEL igét!
(énEKELEK, teLEFONÁLSZ, őGYELEG, miÁKOLUNK, tiVORNYÁZTOK, őkLENDEZNEK)
Szilágyi István Bélási Edwárd USARMY Bátori Károly Bagaméri
4 dekás fagylaltos kanállal mérve hány kanál anyag jött ki a Nyelesgambiból?
Horváth Zsuzsa Mohapuhító páfrány Vincze Klára Hugizaura
Melyik keksznek lehet a közepébe legjobban lyukat rágni?

A Láner Kupa eredménye:

21 szavazatot adtunk le, ebből:

A Kupát 11 szavazattal BÁTORI KÁROLY kapta.

08.11. Vasárnap.

A korábban fekvők felkenek, a későig fentlevők lefekszenek. Van, aki le sem fekszik.. Mosogatás, takarítás, a tábortűz élményeinek megbeszélése, dalszövegírás, hazamenés.

TÁBORZÁRÁS.

Eredmények az előző oldalakon.