A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.
Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.
Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.


A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület 2014. október 4-én Miskolctapolcán várja mindazokat az érdeklődőket, akik kíváncsiak arra, hogy mit rejt a Föld mélye, miként jöttek létre a felszínformák, miről árulkodnak a kőzetek és kövületek.


TERVEZETT PROGRAMJAINK:
Egy izgalmas, kezdők számára sem túl nehéz "overállos" barlangi túra a miskolctapolcai mészkőbányánál található Fecske-lyuk barlangban.
Ezzel párhuzamosan a bánya területén földtani témájú előadás és bemutató lesz.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS A BARLANGI TÚRÁRA:
koszolható ruha + fejlámpa + erős bakancs vagy gumicsizma + kesztyű (ami bírja az agyagos sarat, és kapaszkodni is tudsz benne)
Kobakot a helyszínen biztosítunk.

JELENTKEZÉS:
Kizárólag előzetesen bejelentkezett résztvevőket tudunk fogadni a programokon!
Jelentkezni a programon résztvenni kívánók nevének és életkorának megadásával a kaguar06@freemail.hu e-mail címen lehet október 3. 12:00 óráig. A levélben kérjük azt is jelezni, hogy a barlangi, a felszíni vagy mindkét programra jelentkeznek-e (és hány fővel)!

TALÁLKOZÓ:
8:30-kor Miskolctapolcán, a miskolci 2-es helyi busz végállomásánál.
A barlangi vezetések a Várhegyi-kőfejtőben indulnak 9:00, 12:00 és 15:00 órakor.

Túravezető: Sűrű Péter hidrogeológusVissza a hírekhez