Második értesítés!

     A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület által 2002. augusztus 9-10-11-én Létrás-tetőn rendezendő 50-éves Találkozó programja várhatóan a következőképpen alakul:

Gépkocsival: Miskolc felől érkezve a Hámori-tónál a jobb oldali (a bánkúti) elágazáson tovább haladva, kb. 3 km után a Sebesvíz/Jávorkút táblánál balra fordulva felmegyünk a 4 km-nyi szerpentinen a fennsíkra. Az erdőből kiérve, kb. 1 km után található a földút, ami a Kutatóházhoz vezet, azonban parkolni csak újabb 1 km-rel feljebb, a Tekenősi-rétnél lehet majd. Itt őrzött parkolót fogunk üzemeltetni. A parkolótól egy szép fenyvesen át, kb. 600 m-nyi gyalogtúrával lehet a Kutatóházat megközelíteni. Az útvonalon tájékoztató jelzéseket helyezünk el, a csomagok szállításáról (a parkolótól a házig és vissza) gondoskodunk. Kérünk mindenkit, saját autójával NE hajtson be a Kutatóházhoz!
Gyalog 1.: az 5-ös busz lillafüredi megállójánál (kisvasút állomás) leszállva visszafelé indulunk a Hámori-tóhoz, majd a tó DNYy-i oldalán haladó sétányon elmegyünk az Eszperantó-forrásból a tóba ömlő kis csermelyig. Itt felmegyünk a forráshoz, majd továbbhaladunk a Ny felé tartó, szintes, jelzetlen földúton. Kb. 150 m után balra térünk egy meredeken felfelé induló ösvényre. Rövidesen érintjük a savósi műút egyik kanyarját, de ismét a meredeken felfelé tartó földúton folytatjuk az utat a következő kanyarig. Innen a műúton megyünk tovább a következő éles bal-kanyarig, ahol a műútról letérve egyenesen továbbhaladunk egy földúton. Legközelebb ott találkozunk a fölöttünk haladó műúttal, ahol az kiér az erdőből. Innen ismét a műúton haladunk felfelé kb. 1 km-t, ahol a Kutatóházhoz balra letérő, piros turistajelzésű földutat találjuk. A ház ide még kb. 400 m.
     Ez az időben rövidebb, és szintben is kevesebb útvonal, azonban a jelzetlen utak miatt esetleg nehezebb.
Gyalog 2.: Az 5-ös busz lillafüredi végállomásán leszállva, az erdészház sarkától induló vesszős-völgyi, sárga jelzésű turistaúton felmegyünk a fennsíkra. A Szepesi-barlang előtti réten áthaladva hamarosan elérjük a savósi műutat, valamint az azon haladó piros jelzést. Innen az útvonal azonos az előző változattal, azaz Ny felé tartva 1 km után a balra letérő földúton érjük el a Kutatóházat.
     Ez az útvonal valamivel hosszabb, és kb. 50 m-rel magasabbra kell közben mászni, de végig jelzett turistaúton halad.

     9-én, pénteken, már reggeltől várjuk a résztvevőket. Azok számára, akik esetleg nem emlékeznek pontosan a Kutatóházhoz vezető útvonalra, a mellékelt három lehetőséget javasoljuk.

     Kérünk mindenkit: megérkezéskor jelentkezzen be, hogy felvegyük az adatait, amelyek esetleg meglehetősen hiányosak lehetnek, valamint hogy átadjuk az erre az alkalomra készített emléklapot és pár egyéb apróságot. A Találkozón való részvételért fizetni nem kell, azonban a magas költségek miatt a készülő jubileumi kiadványt teljesen ingyen nem fogjuk tudni adni. A várhatóan az ősz folyamán elkészülő könyvért 500,-Ft jelképes összeget kérünk, és megjelenés után a megadott címre elküldjük. A helyszínen nem kell kifizetni, de az igényt jelezni kell!
     Ezután ki-ki eltöltheti a napot Létráson a Kutatóháznál, illetve túrázhat felszínen vagy barlangban, mert ezen a napon semmilyen kötött program nem lesz. Barlangtúrák az Egyesület által jelenleg kutatott barlangokon kívül (Vizes, Szepesi-Láner, Speizi, Balekina, Kismogyorós, Ikertebri, ... stb.), a Jávorkúti és a Bolhási-víznyelőbe és az István-lápai-barlangba is indulhatnak. A Kutatóházban büfét fogunk üzemeltetni, valamint kenyeret, zsírt, sót, zöldségféléket mindenki fog találni, de nagyobb közös főzés, étkezés ezen a napon ugyancsak nem lesz. Este lehetőség lesz dia- vagy videó-vetítésre.

     10-én, szombaton, folytatódhatnak a barlangtúrák és délelőtt várhatóan nagyon sokan fognak érkezni, de közben nekilátunk két nagy bográcsban a meleg étel elkészítéséhez. Ebben a tevékenységben szándéka és kedve szerint bárki részt vehet.
     Kb. délelőtt 11 órakor kezdjük el a Maxi Kupa gyorsasági verseny futamait indítani. A versenyt dr. Gyurkó Péter, Kiss Attila és dr. Lénárt László alapította 1998-ban, Vincze Ferenc emlékére. Lényege a Kutatóház - Vizes I. - Vizes IV. - Kutatóház útvonal minél rövidebb idő alatti bejárása. A barlangi útvonal a Vizes jellege miatt kötött, a felszíni útvonal szabadon választható. A 10 percenként indított 2-fős csapatok idejét mérjük, és a leggyorsabb tagjainak nevét a Kupára vésetjük. Reméljük, ezen ünnepi alkalommal nagyon sokan fognak kedvet kapni egy kis versenyzésre.
     Délután 6 óra tájban, miután megraktuk a tábortüzet, hagyományaink szerint elmegyünk megkoszorúzni Láner Olivér emléktábláját a róla elnevezett (egykor Spirál-)barlang bejáratához.
     Este 8 óra körül fogjuk meggyújtani a tüzet. Ekkor kerülhet sor a "névsorolvasásra", remélve, hogy elég időnk lesz a 450 név felolvasására, valamint ekkor ítélik majd oda titkos szavazással az Egyesület jelenlegi teljes jogú tagjai a Láner Kupát, az arra legalkalmasabbnak talált társunknak. A Láner Kupát dr. Gyurkó Péter kezdeményezésére 1986-ban alapította az Egyesület. Célja: a barlangkutatásért és az egyesületi közösségért legtöbbet tevő, magatartásával kiemelkedő kutatótársunk jutalmazása.
     A tábortűz befejezésének idejét nem szeretnénk előre tervezni ... :-)

     A vasárnap, 11-e, a (csendes) táborzárás ideje. Kötött program nem lesz, levezetésképpen további felszíni- és barlangtúrák indulhatnak. A parkolót délutánig őrizzük, a csomagok odaszállításáról gondoskodunk.


Egykori tagjaink, akiket nem sikerült értesítenünk:

Abuczky Mária, Bán Frigyes, Bihary Zoltán, Csercsik György, Cserháti Zoltán, Cserjés Károly, Cső Bén Ling (Korea), Csongor Gábor, Csontos István, ifj. Csontos Sándor, Csorba Pál, Czách Tibor, Danó László, Demeter Béla, Derecskey Gyula, Deres János, Dudás István, Dura Károly, Egri József, Esztergályos László, Fazekas Péter, Fazekas Zsolt, Fodor Tamás, Fülöp András, Garamvölgyi György, Gera Sándor, Gubányi Mihály, Gulyás Gábor, Gulyás Gyöngyi, Gulyás László, Gyenge Albert, Gyenge János, Hajós László, Harrer Judit, Herendi Károly, Hornyák András, Horváth Sándor, Kinczler Gyula, Király Béla, Király Éva, Király Uzor, Kiss József, Kocsis Gyula, Korényi Endre, Kormos Bernát, Korozs Gábor, Kosárik László, Lóránt László, Lukács Balázs, Lukácsik Józsefné, Madai Erzsébet, Máté Mária, Mattyasovszky János, Molnár Jenő, Nahalka Ferenc, Nemesánszky László, Németh László, Oláh György, Papp Antal, Parázs József, Petró István, Pisztray Éva, Rékási Mihály, Sági György, Sallai Mátyás, Sasvári Ferenc, Schmidt Tibor, Somlóvári László, Szalai József, Szárnya Csaba, Szombathelyi Györgyné, Talló Gyula, dr. Tapasztó György, Tapasztó Sarolta, Tass Éva, Timschmidt Ernő, Tóth Attila, Udvardy Géza, Várady Zoltán, Veres Péter, Zámba Mihály

     Kérjük, ha közülük valakinek ismered az elektronikus vagy hagyományos postai címét, esetleg a telefonszámát, a hátralévő rövid időre tekintettel vagy haladéktalanul írd meg nekünk, vagy közvetlenül értesítsd őt magát a Találkozóról! Címünk:

Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület
Miskolc-Lillafüred
Erzsébet sétány 39.
3517

Drótposta: mlbe@mlbe.hu

Jó szerencsét!Suga Norbert elnök


Az egykor a <http://everest.freeweb.hu/adatlap/> címen található Adatlap, amellyel a találkozóra lehetett jelentkezni, ma már nem létezik, nem tölthető ki! Ha mégis fel akarod velünk venni a kapcsolatot (újabb "elveszett" tagról tudsz információt, kiadványt szeretnél rendelni, ... stb.), a fenti címeken teheted meg.