Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a barlangászat hobbi, sport és tudomány egyben, de ha valaki komolyabb szinten végzi, akkor akár életcéllá is válhat. Úgyhogy jól gondold meg, hogy belevágsz-e! Más szabadidős sportokhoz képest igen erős a közösségformáló ereje, hiszen mikor a barlangok cseppkőcsodái, rohanó földalatti patakjai és zeg zugos labirintusai közé alászállsz, a mélyben csak magadra és a társaidra számíthatsz.

A tanfolyamot az elmúlt évek tapasztalatai alapján „intenzív” jelleggel bonyolítjuk le. Ennek jelentős előnye, hogy van időnk megismerni egymást, össze tud kovácsolódni a társaság, és a gyakorlati fortélyokat is hatékonyabban adhatjuk át (arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb formája ez az oktatásnak, számodra és számunkra is, hiszen kiküszöbölhetjük az utazási költségek legnagyobb részét). A tanfolyam bázisa az egyesületünknek is otthont adó létrástetői kutatóház lesz. A ház komfort nélküli, vizet a közeli forrásból veszünk, áram aggregátorról van, ezt naponta maximum 1-2 órára kapcsoljuk majd be az akkumulátorok töltéséhez. Alvás saját hálózsákban az emeletes ágyon. A ház konyhája szabadon használható, ott gáztűzhely található, edények és evőeszközök is bőségesen lesznek. Komposzt toalett az épület mögött található.

Reggelente legkésőbb 9-kor indulunk majd el (a 8:00 órás ébresztő, reggeli mosdás és étkezés után) a közeli és távolabbi környék barlangjaiba, ahol különféle kihívások várnak majd rátok. A kötéltechnika elsajátítása mellett részt vehettek barlangi bontásban is. Megtudhatjátok, hol tart ma a szpeleológia elmélete és gyakorlata, és hogy ti hogyan lehettek részesei ennek a tudománynak, miközben olyan helyekre juthattok el, olyan formákat, képződményeket, tereket, csodákat láthattok, amikkel máshol nem találkozik az ember. Esténként vacsora vár majd minket, majd az elméleti tudnivalók után a tábortűz mellett elsajátíthatjátok barlangász énekeinket.

A tanfolyam során a közös kötéltechnikai eszközöket biztosítjuk (valamint a személyes felszerelés tekintetében a nagy értékű fémeszközöket: karabinerek, mászó- és ereszkedőgépek). Az intenzív tanfolyam időszakán túl számítanotok kell még két plusz hétvégére, mikor további gyakorlásra, csomózgatásra, esetleg elméleti oktatásra kerül sor, az egyik külön időpontban lesz megtartva a mindig nagyon érdekes és hasznos elsősegély-oktatás is. Ha mindez megvolt és oktatóitok úgy ítélik meg, hogy készen álltok a vizsgára, akkor előbb sor kerül az egyesületen belül egy házi vizsgára, hogy szembesüljetek a valódi vizsgakövetelményekkel és legyen időtök begyakorolni az esetleges hiányosságokat. Végül központi vagy kihelyezett MKBT (Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat) vizsga keretén belül tehetitek próbára a megszerzett tudásotokat és ügyességeteket, s letehetitek az alapfokú barlangjáró vizsgát.

A tanfolyam alsó korhatára 14 év, 18 éves korig szülői hozzájárulással lehet csak jelentkezni. Az ideális csapatlétszámot figyelembe véve 10 főben maximalizáltuk a résztvevők számát, a minimális létszám pedig 5 fő.

Ha ugyan érdekelne a képzés, de sosem jártál még csúszós-mászós barlangban és nem tudod, hogyan viselnéd a próbatételt, akkor se csüggedj! Lesz lehetőséged egy ingyenes barlangjárásra, mintegy szintfelmérőként. Erre a jelentkezési határidő lezárultával kerül sor a július 12-13-i hétvégén. Itt Te és mi is meglátjuk, ki lesz az a 10 ember, aki jól érzi magát a barlangi környezetben, és elég ügyesen mozog ahhoz, hogy elkezdhesse a tanfolyamot, és kik azok, akiknek szükséges lenne még részt venni néhány barlangtúrán ahhoz, hogy belerázódjanak a dologba.

Létrási lista- avagy mit is hozz magaddal a tanfolyam idejére?

Hogyan jelentkezhetsz?
Ha elszántságod továbbra is rendületlen, kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot!
Jelentkezési határidő: 2014. július 10. 12:00

Esetlegesen felmerült kérdéseiddel a tanfolyam[kukac]mlbe[pont]hu címen kereshetsz meg bennünket.

a SzervezőkVissza a hírekhez