Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a barlangászat hobbi, sport és tudomány egyben, de ha valaki komolyabb szinten végzi, akkor akár életcéllá is válhat. Úgyhogy jól gondold meg, hogy belevágsz-e! Más szabadidős sportokhoz képest igen erős a közösségformáló ereje, hiszen mikor a barlangok cseppkőcsodái, rohanó földalatti patakjai és zeg-zugos labirintusai közé alászállsz, a mélyben csak magadra és a társaidra számíthatsz.

A tanfolyamot az elmúlt évek tapasztalatai alapján „intenzív” jelleggel bonyolítjuk le. Ennek jelentős előnye, hogy van időnk megismerni egymást, össze tud kovácsolódni a társaság, és a gyakorlati fortélyokat is hatékonyabban adhatjuk át (arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb formája ez az oktatásnak, számodra és számunkra is, hiszen kiküszöbölhetjük az utazási költségek legnagyobb részét).

A tanfolyam bázisa az egyesületünknek is otthont adó létrás-tetői kutatóház lesz. A ház komfort nélküli, vizet a közeli forrásból veszünk, áram aggregátorról lesz, melyet naponta maximum 1-2 órára kapcsolunk majd be az akkumulátorok töltéséhez. Alvás saját hálózsákban az emeletes ágyon, vagy igény szerint a szabadban. A ház konyhája szabadon használható, ott gáztűzhely található, edények és evőeszközök is bőségesen lesznek. Komposzt toalett az épület mögött található.

Reggelente legkésőbb 9-kor indulunk majd el (a 8:00 órás ébresztő, reggeli mosdás és étkezés után) a közeli és távolabbi környék barlangjaiba, ahol különféle kihívások várnak majd rátok. A kötéltechnika elsajátítása mellett részt vehettek barlangi bontásban is. Megtudhatjátok, hol tart ma a szpeleológia elmélete és gyakorlata, és hogy ti hogyan lehettek részesei ennek a tudománynak, miközben olyan helyekre juthattok el, olyan formákat, képződményeket, tereket, csodákat láthattok, amikkel máshol nem találkozik az ember. Esténként vacsora vár minket, majd az elméleti tudnivalók után a tábortűz mellett elsajátíthatjátok barlangász énekeinket.

A tanfolyam során a közös kötéltechnikai eszközöket (pl.kötelek), valamint a mászó- és ereszkedőgépeket biztosítjuk, barlangászbeülőt, központi acélkarabinert („D” maillon) és kantárt azonban kérjük, minden résztvevő hozzon magával.

Az intenzív tanfolyam időszakán túl számítanotok kell még két plusz hétvégére, mikor további gyakorlásra, csomózgatásra, esetleg elméleti oktatásra kerül sor, az egyik külön időpontban lesz megtartva a mindig nagyon érdekes és hasznos elsősegély-oktatás is. Ha mindez megvolt és oktatóitok úgy ítélik meg, hogy készen álltok a vizsgára, akkor előbb sor kerül az egyesületen belül egy házi vizsgára, hogy szembesüljetek a valódi vizsgakövetelményekkel és legyen időtök begyakorolni az esetleges hiányosságokat. Végül központi vagy kihelyezett MKBT (Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat) vizsga keretén belül tehetitek próbára a megszerzett tudásotokat és ügyességeteket, s letehetitek az alapfokú barlangjáró vizsgát.

A tanfolyam alsó korhatára 14 év, 18 éves korig szülői hozzájárulással lehet csak jelentkezni. Az ideális csapatlétszámot figyelembe véve 10 főben maximalizáltuk a résztvevők számát, a minimális létszám pedig 5 fő. Ezek a helyek gyorsan betelnek, tehát gondold át mihamarabb, szeretnél-e belevágni.

Ha ugyan érdekelne a képzés, de sosem jártál még kúszós-mászós barlangban, és nem tudod, hogyan viselnéd a próbatételt, akkor se csüggedj! Lesz alkalmad egy ingyenes barlangjárásra, mintegy szintfelmérőként a július 4-i vagy a július 18-i hétvégén. Válaszd ki a számodra megfelelő időpontot a Jelentkezési űrlapon!

A szintfelmérő túrán Te és mi is meglátjuk, ki lesz az a max. 10 ember, aki jól érzi magát a barlangi környezetben, és elég ügyesen mozog ahhoz, hogy elkezdhesse a tanfolyamot, és kik azok, akiknek szükséges lenne még részt venni néhány barlangtúrán ahhoz, hogy belerázódjanak a dologba.


"Létrási lista" - avagy mit is hozz magaddal a tanfolyam idejére?

Egyéni alapfelszerelés (a barlangba):

Kiegészítő kötéltechnikai felszerelés (sajáton könnyebb tanulni, de ha nincs, tudunk neked kölcsönözni a tanfolyam alatt):

Egyéb felszerelés a táborozáshoz:

Hogyan jelentkezhetsz?
Ha elszántságod továbbra is rendületlen, kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot!
A beírt adatokat az űrlap végén található "Küldés" gomb lenyomásával juttathatod el hozzánk.
(A Küldés lenyomása után görgesd fel az ablakot az űrlap tetejéig. Itt egy visszaigazolást olvashatsz az adatok sikeres beküldéséről, amennyiben precízen töltötted ki a mezőket.)

Jelentkezési határidő (a szintfelmérő választott időpontjának függvényében): 2015. július 3. 12:00 és július 17. 12:00
Akik részt vettek a június 27-28-i hétvégén tartott előkészítő túrákon és feladatokon, kérjük, szintén július 17. 12:00 óráig küldjék be a jelentkezésüket!

Esetlegesen felmerült kérdéseiddel a tanfolyam /kukac/ mlbe /pont/ hu címen kereshetsz meg bennünket.

a SzervezőkVissza a hírekhez