Erdély, Damis (Erdődámos)
    (Pásztori Zsolt Márton)

    2003. 04. 18-19. A túra résztvevői: Riskó Ágnes, File Ferenc, Balla Béla, Pásztori Zsolt. A szállás Erdődámoson egy kis parasztházban.volt. (Kocsis András intézte a szállást, mert nála már teltház volt.)
    Az első nap Alsó-Caprei, Király. Maci nem jött velünk, betegeskedett. Mi hárman Kocsis Andrással és egy barátjával, megnéztük az Alsó-Caprei-t. Rendkívül aktív barlang. Mikor kiértünk, rögtön indultunk tovább a néhány méterrel odébb lévő Király-barlangba. Az én vezetésemmel, hármasban. András a barátjával pedig bontani indult az Ászokba.
    Egy másik csapat előttünk járt a Királyban. Velük már csak a barlang utolsó szakaszán találkoztunk és együtt jöttünk ki. Az amúgy csodaszép barlangnak a felfedezésétől számítva egy-két év elég volt ahhoz, hogy pusztulásnak induljon. A nagyteremből kezdenek kikopni a barlangi gyöngyök, a gumicsizmák sárfoltokat hagynak maguk után a cseppköveken. Akkor még nem volt kijelölve a követendő csapásnyom.
    Másnap Páfrányos, Interszuri. Össznépi túra a kötéltechnikás, aktív-vizes, gyéren cseppköves, Páfrányos-barlangba. Mi négyen, plusz a Kocsis Andrásnál tartózkodó népes társaság egy jókora része. A barlang végpontján egy vízzel teli jókora szifontó található.
    A házhoz visszafelé menet, Ágival és Bélával beugrottunk az Interszuri barlangba. Néhány tíz méter után kénytelenek voltunk visszafordulni, mert egy szifon állta utunkat.