Gortani
    (Hegedűs Norbert)

2003. 02. 13.

    Indulás az Árpád-híd budai hídfőjénél levő "Deszka-kocsmától" reggel 6-kor, érkezés Sella Nevea-ba 14 órakor. A 6 euróba kerülő felvonó utolsó járata 16 órakor indul, ezzel megyünk fel a Canin-platóra. A felvonótól még egy óra gyaloglással jutunk a Magyar-barlang bejáratáig. A hét fős csapatunk 3 óra ereszkedéssel jut el az X-ponti bivakig.

02. 14.

    Csatlakozunk Függőhöz a Szülinapi-ág térképezéséhez és kiszereléséhez. A feladatot kb. kilenc órás túra alatt végezzük el. (A Szülinapi-ágat az előző évben tárták föl.)

02. 15.

    Gemenata feltáró, térképező csapatához betársulva a Humboldt-terem járataiban feltáró, térképező munkát végeztünk. Ezeket a járatokat a napokban tárták fel egy szűkület átbontásával.

02. 16.

    A tervezett 6.00 helyett 7.10-kor indulunk ki a felszínre. 10.30-kor kellemes mínuszban, szállingózó hóesésben öltözünk át a barlang bejáratánál. A parkolóig a sípályán ereszkedünk le, a bivakos begeken csúszkálva. A felvonóház büféjében legurítunk egy korsó sört, és indulunk haza. Budapestre 22.00-kor érkezünk.

    Az új bejáratnak köszönhetően lényegesen könnyebb lett a barlangrendszer belső részeibe való bejutás. A régi bejárat szerinti útvonal nehézségeihez képest már csak egy könnyű séta. A Gortani-rendszernek csak egy kis részét ismertem meg, élményeimet megfogalmazni nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy vissza kell oda menni.