Köszönőlevél tiszteletbeli taggá választás alkalmából
    (G. Les Seymour)

Kedves MLBE tagok, Zsombolyosok!

    Közel 37 év után ismét a Zsombolyos családhoz tartozom. Jó érzés visszatérni azokhoz, akik között emberré, saját magammá váltam.

    Közel 40 év nagy idő. Kortársaim eltávoztak, vagy oldalvonalról szemlélik tevékenységeteket, időm gyermekei öregeitekké nőttek fel.

    Fényképeitekről idegen arcok néznek vissza. Fal és kürtőmászást "kötéltechnikával" végeztek kéz és lábmunka helyett, Savós vagy István-lápa helyett az erdészeti úton gurultok fel kocsitokkal. Még az utat is bitumenozták. A bükki légifotókról sűrű és ismeretlen utak tűnnek fel, a terület kicsinek tűnik az 500 négyzet-kilométerekhez, amiket fényképekről térképezek.

    Minden megváltozott. Pontosabban majdnem minden. A légifotók alatt ismeretlen járatok várnak felfedezésre, mint a múltban, víz, a legnagyobb természeti kincs vár hasznosításra, az arcokban maradt valami ismerős, megfoghatatlanul ismerős. A szemek a horizonton túlra fókuszoltak, az ismeretlenbe, az akarat a fal letörését célozza e világ és az ismeretlen között. Azok a közös pontok a régi és új között, a híd a generációk közötti mélység fölött.

    Egyéni képet írásaitok alapján építek rólatok, de az arc mindig homályban marad. Talán nem is fontos. Kritikus időkben nem láttam barátaim, kollégáim arcát a sár és agyag mögött, korom gyűrűkkel az orrlyukak körül. Víz, agyag és karbidlámpa mindenkit egyformának, egyenlőnek tett. Talán a "szocializmus" egyenlősítésének fel nem ismert eszközei voltak? Súlyos ideológiai veszteség, amikor az ideológia oly fontos volt.

    A tábortűz imbolygó fényében változó arcok között, ha találkozunk, közel négy évtized eltűnik, mintha nem lett volna, mert a szellem változatlanul megmaradt. Így van-e, vagy csupán az elképzelés vetíti-e így, majd az idő mondja meg. Időközben, addig, vegyük fel a munkát és vigyük tovább. Együtt.

    Köszönet mindenkinek a tiszteletbeli tagságért, Kovács Attilának támogató tevékenységéért, Majoros Zsuzsának a gratulációért, Gyurkó Péternek az üzenetért, másoknak a levelekért, adatokért és vitákért ... és elnézést kérek azért, hogy nem írok hosszú névsort, hiszen majdnem mindenkit ismerek.

    A legjobbakat, sikert és jó szerencsét kívánok,

Colos