Nyári tábor - 2003. Létrás-tető
    (Botos Zsolt)

Elöljáróban annyit, hogy azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük: évek óta nem volt ilyen sikeres és népes kutatótábor. (Valójában az utóbbi években nyári tábor sem igen volt.) Köszönet ezért mindenkinek, aki részt vállalt a megszervezésben és lebonyolításban, és köszönet mindazoknak, akik feljöttek, lelkesek voltak és kivették a részüket a munkából.

    A tábort július 26. és augusztus 3. között tartottuk a szokott helyen, a Létrás-tetői Kutatóházban és az előtte lévő réten. A táborban bontási és barlangtérképezési munkákat terveztünk végezni.

    A konyhai munkákat és a beszerzést Rita végezte, többek segítségével. A főzésben Szenthe Böbe is segített neki. Rita ezen kívül komoly szerepet vállalt és végzett a szervezőmunkában is.

    Eredeti terveink szerint a létszámtól függően 3 munkahelyen akartunk dolgozni, de ebből végül is több lett.

    A tábor ideje alatt Pepitó vezetésével új asztalokat és padokat ácsoltunk a ház elé.

    Az időjárás sajnos nem volt kegyes a táborlakókhoz, gyakorlatilag hétfőtől csütörtökig esős volt az idő. Ebből két napon annyira esett az eső, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt bármit is csinálni, mert a felszerelések nem száradtak meg. Az esős idő azonban nem sokat rontott a kedvünkön, a tábor végig nagyszerű hangulatú volt.

    Kedden a Myotis és a Marcel tavaly Ukrajnában járt tagjai meghívására és szervezésében kb. 8 ukrán vendég érkezett. Ők bükki barlangokban túráztak. Péntekre befutottak Wojtekék is (Speleoklub Swietokrzyski, Kielce, Lengyelország), négyen.

Statisztikai adatok a táborról:

A túrák száma a következők szerint alakult:
(Csak az MLBE túrákat véve)

Vendégtúráztatás5
Bontás5
Térképrajzolás4
Bejárás3
Térképrajzolás, kürtőmászás    1
Méréselőkészítés1
Létrabeépítés, létracsere1
Kürtőmászás1
Kötéltechnika ki/beszerelés1
Kiépítés, ácsolás1

    A résztvevők összesen 23 barlangtúrát tettek, a Maxi Kupát és a Myotis vendégtúráit nem számítva.

A túrák kategóriánkénti összesített óraszámai a következők:

TevékenységÖsszesített óraszám
Bontás34
Térképrajzolás25,5
Vendégtúráztatás20,5
Bejárás10,5
Térképrajzolás, kürtőmászás8
Kötéltechnika ki/beszerelés8
Kiépítés, ácsolás6
Kürtőmászás5
Méréselőkészítés3,5
Létrabeépítés, létracsere2

    A tábori barlangtúrák összesített óraszáma 123, ami 5,125 napot jelent. Összevetve ezt a tábor effektív időtartamának szánt 1 héttel, a különbség mindössze 45 óra, ami azt is jelenti, hogy a tábor bruttó idejének 73,21%-át fordítottuk barlangtúrákra. A legtöbb túraidőt bontással töltöttük, ezt követi a térképrajzolás (nem geodéziai mérés) és a harmadik helyen bejáró- és vendégtúrák vannak. Érdemes észrevenni azonban, hogy ha a térképrajzolást, a térképrajzolást kürtőmászással és a méréselőkészítést egyetlen térképezési kategóriának vesszük, akkor a térképezési munkálatokra fordított túraidő volt a legtöbb, 37 óra.

    A 23 barlangtúrát és a 123 barlangi órát véve egy túra átlagos időtartama: 5,35 óra volt.

Barlangok és tevékenységtípusok szerinti bontásban helyzet a következő:

Barlang neve    Tevékenység Alkalom  Idő [óra]
BalekinaBontás215,5
Kötéltechnika ki/beszerelés18
Borókás II.Bejárás16
BronzikaVendégtúráztatás13
Láner OlivérLétrabeépítés, létracsere12
Térképrajzolás14
Vendégtúráztatás14
Létrási-VizesBejárás22,5
Vendégtúráztatás27,5
PicolucaBontás17,5
Kiépítés, ácsolás16
SzepesiBejárás28,5
Méréselőkészítés13,5
Térképrajzolás321,5
Térképrajzolás, kürtőmászás18
Vendégtúráztatás16
Sziklafal-alattiBejárás12
TuskósBontás211
Zsidó-kútiKürtőmászás15

Csak barlangok szerint kategorizálva a számok a következők szerint alakulnak:

Barlang neve     Alkalom  Idő [óra]
Szepesi847,5
Balekina323,5
Picoluca213,5
Tuskós211
Létrási-Vizes410
Láner Olivér310
Borókás II.16
Zsidó-kúti15
Bronzika13
Sziklafal-alatti12

    Látható, hogy mind túraszámban, mind pedig időben a Szepesi van az első helyen és a korábbiakban a táborokban gyakran vezető Létrási-Vizes túraszámában ugyan a 2. helyen van, de túraidőtartam tekintetében csak az 5.

    A barlangokból látható, hogy tábor alatt milyen munkák zajlottak. Ezekről az érintettek vélhetően részletesebben is beszámolnak majd, de egy-egy rövid összefoglaló erejéig azért itt is írok ezekről:

Picoluca:

    Főképp a fiatalok viszik/vitték ezt a bontást, Juhász Béci és Karesz segítségével. Szépen haladnak vele, a rengeteg eső ellenére is sikerült rendesen kiácsolni. Információim szerint a tábor alatt teljes szelvényben haladtak kb. 1 m-t, ami igen szép teljesítmény. Gondolom a tábor után is tovább folytatódik a bontás.

A Szepesi-Láner-barlangrendszer térképezési munkái:

    Kova vezetésével, Zenész Norbi - már hosszú ideje állandó tagként való - fáradhatatlan közreműködésével befejeződött a barlang térképezése. Zsolti biztosan fog róla részletes beszámolót is írni. A munkákban részt vettek: Kovács Zsolt, Vadász István (Sári) mint mérésvezetők, valamint Hegedűs Norbi (Zenész), Nagy Zsolt (Zsófi), Sűrű Péter (Szifon), Juhász Béla, Lénárt Emese, Szabó Karesz, Németh Misi, Básti Edina.

Balekina-barlang, végponti szifon bontása:

    Jómagam vezetésével elkezdtük a végponti szifon bontását. Három bontópartit sikerült eddig szervezni. Az első parti egyik fele elkezdte az I-es szifon átbontását is, ahol mindössze 2-3 m-t kellene átbontani és ezzel nagymértékben egyszerűsödne a végponthoz való lejutás, amit most a Nagyaknán keresztül oldottunk meg. Sajnos az akna fala ismét tönkretette az egyik kötél köpenyét, ezért a jövőben inkább az omladékos termen át fogunk lejárni a végponthoz dolgozni. A végponti (II-es) szifon bontásánal nagyon jól haladtunk, kb. 1,5-2 m sziklát és sódert bontottunk ki, amiből egy csinos kis gátat építettünk a szifon előtt. Depóhely van. A szifonban az esőzés miatt folyt a víz, ami miatt nehezebb volt dolgozni. Az anyag eltávolítása könnyen ment, 4-5 ember jól tud dolgozni, de már három főnek is van értelme lemenni. A szifonban kb. 3 m-t haladtunk előre. Kényelmes légrés van, ami olyan méretű, hogy Zsófi át is akart menni rajta, de ezt nem engedtük, tekintve, hogy rajta kívül egyelőre senki nem fért volna át. A szifon főtéje szálkő, a járattalpi kitöltése továbbra is nagyrészt gyerekfej méretű kövekből és sóderből áll. Agyagot minimális mennyiségben kellett eddig eltávolítani, bár ahogy haladtunk ennek mennyisége nőtt, de továbbra is könnyen eltávolítható kitöltéssel volt dolgunk.

    A bontóknak fel kell rá készülni, hogy esős időben a vízfolyás miatt, még nyáron is meglehetősen hideg van a bontóhelyen, ezért szárazabb időben célszerű inkább dolgozni, amikor a vízfolyás időnként teljesen meg is szűnik.

    A Balekina-barlang bontásában a következő táborlakók vettek részt: Botos Zsolt (Boti) és Csomós János (Fegyi) vezette túrákon: Nagy Zsolt (Zsófi), Pásztori Zsolt (Pözsó), Sűrű Péter (Szifon), Lukács László. Az I-es szifon bontásában: Gedeon Boglárka (Bogi), Tóth Mihály, Migály Anikó, Kovács Gergely, Halász Attila.

Tuskós-barlang bontás:

    File Ferenc (Maci) vezetésével ismét folytatódott a Tuskós bontása. Erről Maci biztosan beszámol majd részletesebben is. Két bontóparti volt a tábor alatt. Első körben a favágók által a barlangba hajigált szép nagy tuskókat kellett eltávolítani nem kis munka árán. Esetleg Ferenczy Gergő jelezhetné az Erdőgazdaságnak, hogy a barlangok nem a kivágott fák tuskóinak és egyéb szemétnek a tárolóhelyei. A barlang bontásában Maci vezetésével részt vett: Kovács Zsolt, Szabó Károly, Németh Misi, Németh Ágnes, Papp Gergő, Gedeon Bogi, Göncz Gábor, Palánkai Ákos, Virág Zoltán, Vadász István.

Egyéb munka- és bejáró túrák:

    A fent felsorolt munkatúrákon kívül voltak egyéb túrák is: kürtőmászás, létrajavítás, vendégtúrák és bejáró túrák. Ezek összefoglalása a következő táblázatban látható:

Barlang neve    Tevékenység  Alkalom  Időtartam
Sziklafal-alattiBejárás12
Borókás II.Bejárás16
Létrási-VizesBejárás22,5
SzepesiBejárás28,5
Zsidó-kútiKürtőmászás15
Láner OlivérLétrabeépítés, létracsere12
Láner OlivérVendégtúráztatás14
BronzikaVendégtúráztatás13
SzepesiVendégtúráztatás16
Létrási-VizesVendégtúráztatás27,5

Láner Olivér Kupa:

    A Láner Olivér Kupát ismét Kovács Attila kapta meg. A szavazatok következők szerint alakultak:

NévSzavazat
Kovács Attila12
Böszörményi Péter4
Kiss János2
Suga Norbert2
File Ferenc1
Gergely Péter1
Kiss László1
Kosztolányi Kata1
Kovács Zsolt1
Ónodi László1
Vadász István1

    Összesen 27 teljes jogú tag szavazott.

Maxi Kupa:

    A 2003-as Maxi Kupán 16 csapat indult. A versenyt szombaton, vagyis augusztus 2-án 10 órától tartottuk. Az eredményeket már ismeri mindenki, de emlékeztetőül egy kis összefoglalás:

1. helyezett: Juhász Béla, Oláh Tomi - csapatidő: 14:46
2. helyezett: Nagy Zsolt, Sűrű Péter - csapatidő: 16:36
3. helyezett: Hegedűs Norbert, Császár Kriszta - csapatidő: 19:19

    Említésre érdemes Wojtek (Wojtek Gozdz, PL) teljesítménye, aki egymás után háromszor (három különböző csapattal) teljesítette a távot.

Balekavató:

    Nyolc év után ismét tartottunk a selmeci, soproni, miskolci bányászhagyományokon alapuló balekavatót. Összesen 21 Sötét Pogányt kellett az Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmák Tanácsának valahogy levizsgáztatnia. A balekavató nagyon jól sikerült és szerénytelenül állítom, hogy a krampampuli is igen finom lett és senki sem kapott tőle alkoholmérgezést, ahogy az korábban néha előfordult. 8-) A Praeses tagjai voltak: Láce, Sanya, Sári, Mici, Nándi, Karesz, Kova, Rita Anyu, Gino, Boti, Maci, Misi, Imi, Juhász Béci, Bubó, Fúró. Elnök és Major Domus egyszemélyben: Pocok. Cantus Praeses és Praeter Krampampuli egyszemélyben: Boti. A Pogányoknak a végtelen sötétségből kivezető utat megmutatta és a dalokat megtanította: Pocok, a balekcsősz pedig Imi (a. Bányaló) volt.

NévAliasKeresztszülő
Sűrű PéterSzifonLáce
Nagy ZsoltZsófiSanya
Kosztolányi KataKata BabaMici
Migály AnikóCopfosNándi
Molnár AnikóHe-Kenyér-GiziKaresz
Riskó Ágnes dr.RiziMici
Hegedűs NorbertZenészKova
Balla BélaAndersenRita Anyu
Gergely PéterPicoGino
Csomós JánosFegyencBoti
Mogyorósi Anikó dr.    PetrocellaMaci
Mogyorósi JózsefMogyiMisi
Gedeon BoglárkaCsigabogiImi
Császár KrisztaJávorkúticsászármorzsaturpi    Fúró
Németh ÁgnesGambiMisi
Básti EdinaPszichoMisi
Németh MihályPC (Pécé)Sanya
Lénárt EmeseLujziLáce
Lénárt IbolyaIbszikeJuhász Béci
Forrai MáriaTündérkeSári
Suga NorbertNóbiImi

    A feladatokat és a kérdéseket megpróbálom majd összegyűjteni, addig míg mindenki emlékszik rájuk, bár a Firmák Tanácsa a jelöltek nagy száma miatt rendesen eltért az előre összeírt feladatoktól.

    Ha eltérés vagy hiány van a listában jelezzétek, mert el voltam foglalva a krampampulival és a nevek tekintetében is - úgy tudom - voltak jó kis rögtönzések.

    A balekavató utolsó eseményeként behoztuk a krampampulit és meggyújtottuk a tetejére helyezett lyukacsos fémtálban lévő, 80%-os Spitz rummal leöntött barnacukrot, ami égve belekaramellizálódott az italba. Szép látvány volt és finom is, reggelre nagyjából el is fogyott. A kevés maradékot a résztvevők hazavitték.

    A krampampuli után elkezdődött, és hajnalig tartott a szokásos "Mici Diszkó".

    A tábor résztvevőinek névsorát az alábbiakban találjátok, összesen 83 fő. Ebből a tábori munkákban aktívan részt vett 51 fő. A felsorolásban szerepelnek Myotis-osok is, de csak azok, akik részt vettek a tábori programokban.

Balla Béla, Básti Edina, Bátori Karesz, Bene Zsuzsa, Bóta Nándi, Botos Zsolt (Boti), Böszi kollégája, Böszörményi Péter (Böszi), Burdiga Ottó, Császár Kriszta, Csomós János (Fegyenc), Csorba Janek, Farkas Alex, Ferenczy Gergő, File Ferenc (Maci), Fogarasi Marina, Forrrai Marcsi, Furdi Péter (Fúró), Galán Emese, Galán Misi, Gedeon Bogi, Gergely Péter (Pico), Goska (PL), Göncz Gábor, Guzi István + család, Gyurkó Ági, Gyurkó Gábor, Gyurkó péter dr. (Pepitó), Halász Attila (Kristály), Hegedűs Norbi (Zenész), Juhász Béla, Juhász Béla párja, Kertész Gáborka, Kiss János, Kiss Láce, Kocsis Kriszta, Kosztolányi Kata, Kovács Attila, Kovács Gergő, Kovács István, Kovács Matyi, Kovács Zsolt (Kova), Kovácsné Révész Rita + Zsófi, Krajnyák Erika, Lénárt Emese, Lénárt Ibolya (Ibszike), Lukács László (Myotis), Marcin (PL), Migály Anikó, Mihalov Csaba (Madár) + barátnő, Mogyorósi Anikó dr., Mogyorósi Józsi (Mogyi), Molnár Anikó, Nagy Zsolt (Zsófi), Nemes Krisztián, Németh Ágnes, Németh Misi, Oláh Sanya + 3 lánya, Oláh Tomi, Oláh Tünde, Ónodi László (Mici), Palánkai Ákos, Papp Gergő, Pásztori Zsolt Márton (Pözsó), Pavel (PL), Riskó Ági dr., Román Péter (Gino), Suga Norbi, Sűrű Péter (Szifon), Szabó Karesz, Szabó Tamás (Bubó), Szalai Ferenc (Pocok), Szalai Sára (Zsebsári), Szandra (Nyíregyháza), Szenthe Böbe, Tomesz Laci, Tóth Zoltán (Debrecen), Vadász István (Sári), Veres Imi, Vincze Erzsébet + gyerekek, Vincze Ferencné (Subetű), Virág Ágnes, Virág Zoltán, Wojtek Gozdz (PL)

    Végül a teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányakat, akiket - véleményem szerint - valamiért külön köszönet is illet:
Köszönet Ritának és Böbének főzésért. Ritának a szervezőmunkáért, a pénzek kezelésért, a vásárlásért, a résztvevők feletti anyáskodásért és a szállításért. Sárinak a süldőért, amit lőtt. A fiataloknak a lelkes munkáért. Bubónak azért, hogy tárolta a húst. Karesznek, hogy szerszámokat biztosított és segítette a fiatalokat az ácsolásban. Böszinek és Nóbinak azért jár köszönet, mert igyekeztek minden anyagot és szerszámot időben biztosítani. Köszönet Szabó Karesznek és Csorba Janeknek a favágásért és fahordásért. Pocoknak köszönet a balekavatás lebonyolításáért, nekem pedig - szerényen 8-) - köszönet a krampampuliért.