Tuskós-barlang
    (File Ferenc)

Tuskos

    A 2003-as nyári táborban ismét lehetőség nyílt a Tuskós-barlang bontásának folytatására. Évekkel ezelőtt akkor hagytuk abba, mikor elértük azt a szintet, amit régen is kiástak, egészen a robbantott szűkületig. A régi bontáshoz képest azonban jóval nagyobb szelvényben bontottuk ki a járatot, így látszott, hogy a szűkület csak egy mellékág, ami visszatér a főfolyosóba.
    Az első teendőnk a táboron az volt, hogy eltávolítottuk a favágók által bedobott nagyméretű fenyőfa tuskókat. Ez egy egész napos program volt, és az egész bontás legveszélyesebb művelete.
    A tábor alatt a bontás igen jól haladt, köszönhetően az esős időnek (nem széledtek szét az emberek, és unták magukat a házban), és annak, hogy az emberek többségének a felszínen kellett dolgoznia.
    A tábor alatt nagyot haladtunk, de látszottak a problémák is. Tábor után ezért először a kitermelt anyag felszínre szállítását kellett megoldani, és kicseréltük az omladozó ácsolatot. A tábor végére már tíz ember kellett a bontáshoz, ezért két vödörpályát építettünk ki, és Bátori Karesszel eltávolítottuk az útban lévő sziklákat Hilti-patronnal. A felső pálya kiszerelhető drótkötél, a másik egy facsúszda.
    Szabó Karesz javaslatára ősszel szerveződött egy "mini" tábor, ahol három napig bontottuk a barlangot sok-sok köbméter anyagot felszínre hozva.
    A barlangjárat kitöltése lassan átváltott tiszta homok, sóder keverékére, amiben könnyű volt bontani. A "mini" tábor végére egyértelművé vált a mennyezet emelkedése egy S kanyar után, aminek nagyon örültünk, mert reméltük, hogy átjutottunk az eltömődésen. Sajnos azonban csak egy fentről becsatlakozó kürtőt találtunk, ami homokkal volt kitöltve. Így a további bontások során már vízszintesen haladtunk tovább, ahol ismét agyagos-köves kitöltést találtunk.