Természetismereti gyerektábor

(F. Nagy Zsuzsanna)

Július első két hetében negyedik alkalommal szerveztük meg természetismereti gyermektáborunkat Létrás-tetőn, illetve a ház előtti réten, sátortábor formájában. A táborvezetés a szokásos csapatból állt: Subetű, Hugi, jómagam, s az idén Sityu, és két túlkoros, a táborból már kinőtt, de a táboroztatásban segítő Anikó és Nyuszika.

Nehezen, de sikerült táborozási engedélyhez jutnunk a Bükki Nemzeti Parktól. Jogos aggodalmaikat jogos érveinkkel talán sikerült hosszabb időre is eloszlatnunk. Levélváltásunkból kiderült, hogy néhány általunk sem mindig ismert védett növényfaj található a réten átfolyó patak mentén: "Unikális értéknek minősül a Bükk-hegységben a gyapjúsásos forrásláp, amelyben az Eriophorum angustifolium az egyik állományalkotó faj. A patak menti gyepekben fordul elő a Bükkben szintén unikális értéknek minősülő, "említésre méltó" Dactylorhiza majalis, továbbá a Senecio rivularis, amelynek jelenleg itt él az egyetlen biztos populációja hazánkban. A patak menti nedves gyepekben ill. bokorfüzesekben a következő védett növényfajok fordulnak elő, amelyeket 1995-ben regisztráltunk: Pyrola rotundifolia, Orthilia secunda, Ophioglossum vulgatum, Listera ovata, Primula elatior, Coeloglossum viride. Ezek közül nem egy nagy egyedszámban található meg itt. Régi előfordulási adata van a Gymnadenia conopea-nak."

A tábor elismerése is talán egyébként, hogy a Természetvédők Szövetségétől, s a Soros Alapítványtól is kaptunk támogatást, melynek köszönhetően ismét a legolcsóbb gyermektábort szerveztük Miskolcon. Meghirdetnünk most sem kellett, hiszen az előző évekből szinte hiánytalanul érkeznek vissza a gyerekek, s a túlkorosok helyett barátaik, vagy a barlangászok palántái pótolják a létszámot. A hat darab négyszemélyes sátrat a miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány bocsátotta ingyenesen rendelkezésünkre.

Túráink a szokásos útvonalakon elsősorban a karszt megismerését szolgálták felszínen és felszín alatt egyaránt, illetve két újabb tevékenységgel bővítettük a programot. Az egyik denevérodúk építése, a másik vízminőségi vizsgálatok végzése volt. A pályázatok révén ugyanis sikerült vásárolnunk a Veszprémi Egyetemtől egy Anal Aqua vízanalitikai minilabort, mely aktatáskában a terepen is viszonylag kényelmesen hordozható. Az összes- és a maradék-keménység, a p-, és m-lúgosság, a savasság, az oldott oxigén mérése mellett az ammónia és a foszfát mérésére is mód nyílt. Túl sok mérést a feszített program miatt nem végeztünk, de nem is kémia órák megtartása volt a célunk, csupán az, hogy a karsztvízről szóban elmondott ismereteket, néhány méréssel alátámasszuk.

Az előző évi táborainkban készült felvételek egyébként szerepeltek az 1996-os budapesti Naturexpon is. A civil szervezetek standján a Természetvédők Szövetsége a létrási tábor életéről kért képeket szerepeltette, s az ezekből összeállított tabló egy hónapon át volt látható a Naturexpón. (Amelynek szervezéséről egyébként siralmas véleményünk alakult ki, a rengeteg oda nem illő kiállító - vegyipari vállalatok, fegyverkereskedők, autós-börzék - miatt.)