Ötödször is gyermektábor

(F. Nagy Zsuzsanna)

Az ötödik alkalommal, június 30. - július 13. között megszervezett Létrás-tetői gyermektábor '97-ben is ötven (többnyire miskolci) általános iskolás számára nyújtott maradandó élményeket és hasznos ismereteket a szünidőben. A szervezők csapata lassan állandósul: Su-betű, Edit, Hugi, jómagam. A segédtáborvezetők Nyuszika és Anikó voltak, a friss élelmiszerek beszerzésében Babi segített.
Elsődleges célunk a bükki karszt jelenségeinek megismertetése, nem csupán a barlangok, hanem a túrák során megtekintett felszíni karsztjelenségek által is. Töbrök, források, felszíni vízfolyások, beszakadások, felhagyott bányaudvarok érintése tudatosan épül be a programba, érzékeltetve a karsztvízbázis jelentőségét és érzékenységét is. A barlangjárás természetesen a "legfőbb attrakció". A kisebb üregeket különösebb felszerelés nélkül (Alabástrom, Szeleta, Pes-kő, Kecske-lyuk) látogatjuk, s szombaton kerül sor a válogatott csapat számára a Létrási-Vizes egyes szakaszainak bejárására.
A növény- és állatvilág megismerése is folyamatos a túrák során, különböző játékos feladatok révén (kakadu, gyógynövény-felismerés, fokozottan védett növények). A gyógynövények széles körét alkalmazzuk a tábori főzés során, melyben egyébként is aktív segítők a gyerekek. A nomád tábori viselkedés alapvető elvárásai beépülnek cselekedeteikbe. Ők hordják a vizet, a tűzrevaló fát, az egymás iránti felelősséget és a közös munka élményeit is megismerve. Ez a viszonylag hátrányos körülmények közül kikerülő gyerek számára igen sokat jelent. Ezért igyekszünk például a fizetendő költségeiket is amennyire lehet csökkenteni.
További tevékenységek: A természeti népek hagyományainak megismerése a hegységben (szenes és meszes boksák). A kohászat- és ipari tevékenység összefüggéseinek vizsgálata (Kohászati Múzeum, bányák, barlangfeltárások, földrajzi nevek, hámorok). A sátortábor, a túrák alkalmával érintett, megtekintett megfigyelési és vizsgálódási szempontok a gyerekek környezeti szemléletformálását hatékonyan befolyásolják. Bizonyítja ezt, a szinte kétharmadában visszatérő gyerekek létszáma, akik év közben iskolai dolgozataik, pályázataik támogatása végett is felkeresnek bennünket, illetve kinőve a táboros életkorból, az egyesület aktív tagjaivá válnak.
Ízelítő a gyerekek által költött tábori nótákból:

1.
Gyaloglábbal jöttünk fel a létrási táborba,
Azt hittük, hogy itt vár minket Su-betű és Maxika.
De nekünk kellett fát szedni és a forráshoz lemenni,
De azért mi jól mulattunk, jó az élet itt.
Refr:
Cickafark és nyárfa,
Kígyószisz és zsálya,
Csalán is csíp néha, hogyha nem vigyázunk rája.
2.
Megnéztük a környéket, a Nyavalyás-hegyi bányát,
Elfáradtunk, megéheztünk, Dalma baba várt ránk.
Refr: ...
3.
Mint derült égből villámcsapás úgy jött meg az eső,
Éppen akkor fogat mostunk, csak sajnos már későn,
Bőrig áztunk, meg is fáztunk, rohantunk a házba,
Nyuszika meg éppen akkor a sarat is állta.
Refr: ...