Természetismereti gyermektábor

Létrás-tető

Nyaranta, általában júliusban szervezünk egyesületi keretek között nyári természetismereti tábort, általános iskolás gyerekek részére, két, egyhetes turnusban. Az újságban, rádióban, plakátokon (és itt!) meghirdetett táborban általában turnusonként 20-25 gyerek vesz részt.

A gyerekek a létrási réten felállított sátrakban vannak elhelyezve, az ellátást tábori főzéssel biztosítjuk. A tábor célja természetjárás és természetismeret a Bükki Nemzeti Park területén. A tábor ideje alatt minden nap túrázunk a Bükk-fennsík legszebb részeire. A gyerekek megismerkednek a Bükk-hegység kőzeteivel, vizeivel, növény- és állatvilágával. Általában ellátogatunk Csipkés-kútra, Jávorkútra, Bánkútra, Sebes-vízre, a Garadna-völgybe. Egy-egy napot barlangozásra is szánunk, például megnézzük a kiépített, kivilágított Szent István-cseppkő- és Anna-mésztufabarlangot, a túrák során útbaejtjük a könnyen járható Alabástrom-barlangot, valamint a bátrabbak ízelítőt kaphatnak az eredeti állapotú (kiépítetlen) barlangokban való túrázás szépségeiből és nehézségeiből a Létrási-Vizes-barlang egyik rövid, könnyen járható szakaszán.


Idézet egy 14 éves gimnazista vallomásából: "Ez volt életem első éjszakája egy sátorban, a természetben. Csak most gondoltam arra először, hogy eddigi életemet egy kilencemeletes bérház hatodik emeletén töltöttem el. Az általános iskola közvetlenül a házunk szomszédságában volt, szüleim reggelente "csúszdán" küldtek el az iskolába. Hihetetlen, de jóformán párszáz négyzetméter betonon töltöttem gyermekkoromat. Még sohasem ültem tábortűz mellett és sohasem láttam, hogy ennyi csillag van az égen ... Többet tanultam és láttam itt egy hét alatt, mint az összes biológia órán az iskolában."

A résztvétel feltétele az induláskor bemutatott
négy napnál nem régebbi egészségügyi igazolás!

Egyéni felszerelések:

Felhívjuk a kedves szülők figyelmét, hogy a táborba elektronikus játékokat, eszközöket NEM LEHET HOZNI, valamint kérjük, hogy a táborozás ideje alatt NE LÁTOGASSÁK meg a gyermekeket!