Vissza a Főlaphoz


MLBE hírek


Kedves mindenki.

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület 2023. május 19-én megtartott közgyűlésén elfogadott határozatok alapján a tisztségviselők névsora az alábbi:

  • Bajkó László–elnök
  • Bátori Károly–titkár
  • Varga Beáta–gazdasági vezető
  • Juhász Béla–vezetőségi tag
  • Gyugos János–vezetőségi tag
  • Szabó Tamás–EFB elnöke
  • Flaskó István Tamás–EFB tag
  • Burdiga Ottó–EFB tag

EseménynaptárA naptárunk teljes képernyős formában
ITT érhető el!
Ha a naptárral kapcsolatos bármilyen észrevételed van, vagy csak az általad szervezet eseményeidet szeretnéd közzétenni benne, írj az
alábbi címre

1% Köszönet mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásakor az egyesületet jelölték meg kedvezményezettként. Az APEH értesítése szerint 2022-ben 136.460 Ft gyűlt össze ezekből az összegekből számunkra.
Jubileumi évkönyv Megjelent az egyesület 50 éves jubileumi évkönyve! Az eredetileg a 2002-es félévszázados találkozóra tervezett megjelenés három és fél évet csúszott, csak 2006 elején került ki a könyv a nyomdából B/5 formátumban, 366 oldalon, 230 képpel és ábrával. Az ára 2000 Ft. Az egyesület (és jogelődjei) egykori és jelenlegi tagjai 1000 Ft kedvezményes áron juthatnak hozzá. A tartalomból: Történeti rész, Taglista, Barlangos esküvők, Korszakok és vezetők, Firmatanács, Házirend, Alapszabály, Tiszteletbeli tagok, Marcel Loubens Kupa, Láner Olivér Kupa, Maxi Kupa, Feltárások, Térképjegyzék, Irodalomjegyzék, Forrásanyagok. A megrendeléshez írj egy levelet az -ra (600 Ft postaköltség fejében tudjuk küldeni), vagy nézd meg az MKBT-ben! Néhány példány a titkárságon is kapható, de a könyvtár is kapott belőle.

A könyv, mint a 2006. évi Cholnoky-pályázat II. helyezett pályamunkája, a következő értékelést kapta a bíráló bizottságtól: "A miskolci barlangkutatók láthatólag hagyományt teremtenek azzal, hogy egy-egy jeles évforduló kapcsán az addigi tevékenységüket reprezentatív, nyomdai úton sokszorosított kiadványok formájában foglalják össze. A Kovács Attila szerkesztésében megjelent tárgyi pályamunka - számos még nem publikált dokumentumot és fotót közreadva - a régmúlt vonatkozásában is képes újat nyújtani, sőt az eljövendő nemzedéknek is példát mutat arról, hogy a barlangok szeretete milyen emberi kapcsolatokat formált hazánk egyik legjelentősebb karsztterületén, a Bükk-fennsíkon. Olyan mindenre kiterjedő kordokumentum, amely méltó emléket állít a magyar barlangkutatás aranykorának."

Barátok Bükk Barlangok Barátok Bükk Barlangok címmel jelent meg dr. Gyurkó Péter könyve. A 2006. december 4-én a miskolci Kós-házban megtartott bemutatón szép számmal jelentek meg érdeklődők. A verseket és prózákat is tartalmazó, többnyire szomorkás hangulatú könyv első alkotása 1998-ban, Vincze Ferenc alias Maxi halála után, a régi barát búcsúztatására született. Később sorra követték a továbbiak, melyek vagy a régen eltávozott barlangásztársak emlékét idézik fel, vagy a kutatótáborok, barlangászélet hangulatát próbálják szavakba önteni, vagy a bükki táj, bükki emberek világába engednek bepillantást. A Bíbor Kiadó által megjelentetett kötet 600 Ft-ért megvásárolható a szerzőnél.
Tagfelvétel: minden év tavaszán tartja az egyesület a szokásos évi közgyűlését, ahol a tagfelvételekről dönt. Az egyesületi tagság feltétele minimum ½ év próbaidő, egy alapfokú barlangjáró tanfolyam sikeres elvégzése, és az írásban beadott belépési nyilatkozat, amelyet két teljes jogú tag ajánlóként aláírt. Mivel a felvételről a tagok nyílt szavazással döntenek, az sem árt, ha a kérelmező jelen van a közgyűlésen. A szükséges belépési nyilatkozat megtekinthető itt és letölthető RTF-ben vagy PDF-ben.
Kutatóház
Barlangi mentok Barlangi
mentés
Bejegyeztettük az mlbe.hu domain-nevet! A domain-név fenntartása az egyesület számára várhatóan a jövőben sem fog jelentős anyagi gondot okozni, ezért az egyesületi honlap ezentúl a http://www.mlbe.hu/ címen lesz elérhető.
ELMÚLTUNK 50-ÉVESEK. A jubileumi találkozót 2002. augusztus 9-10-11-én, Létrás-tetőn a kedvezőtlen előjelek és körülmények (a tervezett hétvége szombatja munkanap lett(!); bedöglött a honlap szervere a Freewebnél; nem működtek az ékezetes betűk az utolsó napok legfontosabb információs csatornáján, az [mlbe] lev.listán; az előző héten fákat döntögettek a fakitermelők a Létrásra tartó gyalogösvényre és az eső, az eső, az eső, ...) ellenére többek véleménye alapján sikeresen tartottuk meg. Persze nem volt minden tökéletes (pl. talán a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt eléggé elkülönült az '50-60-70-es évek és a '80-90-es évek generációja egymástól), de sikerült nagy létszámmal megtartani a Maxi Kupát a szokatlanul vizes Vizesben, felavatni a barlangász emlékművet a Láner-barlang előterében és az esti tábortűznek is csak a végét mosta el az eső.
Ha a találkozóra invitáló felhívásunkat egykor nem kaptad meg, itt utólag elolvashatod az első meghívót, valamint a második értesítést is. Átböngészheted az eddigi összes tagot felsoroló névsorunkat, tagjaink fényképalbumával együtt (kb. 290 fotó, kb. 1 MB!). (Ha lassú az Internet-kapcsolatod, megnézheted csak a névsort is. A képek ekkor csak külön kérésre - bármelyik kis fényképezőgépre kattintva - jelennek meg, külön ablakban - de ekkor mind megjelenik!) Ha jelentkezel és megadod az elérhetőségedet és egyéb adataidat, akkor talán a következő nagyobb összejövetelkor abban az esetben is megtalálunk, ha közben elköltözöl. Jelentkezhetsz postán (cím a Főlapon) vagy drótpostán.
A találkozón készült képek nagy részét megnézheted az egyesületi Fotóalbumban. Azok üdvözletét vagy üzenetét is elolvashatod, akik hosszabban válaszoltak a meghívóra, többnyire azért, mert valami miatt nem tudtak eljönni.
Akiket sosem feledünk

Az egyesület az alábbi barlangokra, illetve karsztobjektumokra vonatkozó, a 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet nek megfelelő kutatási engedélyekkel rendelkezik: Létrási-Vizes-barlang *, Speizi-barlang *, Szepesi-Láner-barlangrendszer *, Felső-forrási-beszakadás, István-Lápai-barlang *, Picoluca-barlang,

A * a lezárt bejáratot jelzi!

Mentés a Vizesben

E honlap egyik szerkesztője, Kovács Attila, 2001. január 20-án rosszul lett a Létrási-Vizes-barlangban. Az állapota súlyos volt, de a barlangban ezt legfeljebb sejteni lehetett. A Dög-szifontól a felszínig, illetve az ott várakozó mentőig a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete szállította ki, az MLBE Létráson tartózkodó tagjai közreműködésével.

A mentés utolsó (már felszíni) perceiről készült felvételeket itt láthatod.

A balesetet szerencsésen túlélt Kovács Attila beszámolója a mentéséről, valamint az azt követő műtétről és kórházi "kalandokról" a saját honlapján (http://kovatt.lillacamp.hu/) olvasható.

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület az 1997. évi CLVI. törvény szerint kiemelten közhasznú szervezet. E törvény alapján "... a közhasznú szervezet támogatóját ... az adott támogatás (adomány) után társasági adókötelezettséget érintő, illetve személyi jövedelemadó kötelezettséget érintő kedvezmény ... illeti meg."

Az egyesület adószáma:
19070575-1-05

Bankszámlaszáma:
10402764-27615229-00000000
(K&H Bank)

Vissza a Főlaphoz