Nyári tábor - napló

(írnok: többnyire Révész Rita)

2005. július 29., péntek
    Nem tudom mi volt Létráson, mert nem voltunk még itt. Csak néhányan. Köztük Maci és Anikó (+ pocak). Rettentő nagy a hőség. Írok, diktál Gabi, Karesz felesége. "Azon a napon Létrás-tető a nyugalom szigete volt. Lakatlan, csend, és nyugalom. Találkoztunk egy kocsival: Maci és Anikó. Rendesen tüzet raktunk, a lócákon feküdtünk, élveztük a csendet és a békét. Aztán felállítottuk a tábor első sátrát. Este 10 felé nyugovóra tértünk. Aztán megjöttek Szifonék, nagy csinnadrattával, tüc-tüc zenével, négyen, Béci, Kata, Emese. Negyedóra múltán ők is behanyatlottak az ágyba és ők is nyugovóra tértek. És ez így tartott reggelig."

július 30., szombat
    Karesz diktál: "Brutális szép reggel támadt." Ezt a szépséget Papp Geri törte meg. Amikor megérkezett. Igaz, előtte feljött Bogsán Ákos is. Ákos szerint Ritáék egy óra múlva megérkeznek. Ákos nem emlékszik erre a sorozatra, és Láng Vincére sem. Így azt sem tudhatja, mi az órát Láng Vince módján mérjük.
    Maciék szombaton is feljöttek. Feljött Kuckó és Lehel is. Dög a meleg. Szifon és Ákos (+ Lehel) lementek a Vizesbe a Tóhoz. Fent nevezett "Speedy" (Ezt a nevet Szifon kapta az előző héten a belgáktól. "Csak a lehető legtöbbet meg akartam mutatni nekik az adott idő alatt." - magyarázta később. A szerkesztő megjegyzése.) megnézte a Baltás-ágat. De Ákos kimentette. (Közben eltörte a saját bordáját - Ákos megjegyzése.) A barlangtúrákról bővebben a kut. jelentésekben. Estefelé feljöttünk mi is: Kova, Zsófi, Rita. Aztán Bátori is kinézett egy estére. Sötétedéskor tüzet raktunk. Kata délután palacsintát sütött. Répásat. Ja, voltak biciklisták is, akiknek két óra alatt nem sikerült tüzet rakniuk.

július 31., vasárnap
    Kata sült virslijére ébredtünk. Ma is befűtöttek, reggeltől estig. Kata Lehuval lement, feljött Németh Misi és családja, és Básti Edina + gyermekeik. Barlangtúrák: Vizes, Búvár-ág: Ákos és Szifon. Tavi-felső: Kova Karesz, Papp Geri. Mesi és Béla + Kuckó a Lánerbe ment. Frankfurti levest főztem túrógombóccal.

augusztus 1., hétfő
    11-re értem fel a kajaalkatrészekkel és az akkukkal. Szifon és Béla a Huzatus-lyukba mentek. Én (Ákos) felvállaltam a kajafőzés felét. Ehető lett. A Senior Manager Group (Kova, Karesz + kakukktojás: Papp Gergő) a tegnapi Vizes-túra után sürgősen felszíni munkát találtak maguknak. Végeredmény: a hang terjedési sebességét, ... stb. figyelembe véve, és a 175 m-es távolságot, a IV-es és a Tuskós között egy eddig ismeretlen 150 m hosszú óriás terem található. :) Mesi és Kuckó elkezdték a visszhang-termi agyagszifon bontását.

    Kaja: gyümölcsleves és brassói. A brassóit készítette Ákos, tényleg nagyon finom volt. Megjöttek Pepiék is: Pepi + Ági + Andi + 2 gyerek.

augusztus 2., kedd
    Eső ma sem esett :) Ismét szép napra ébredtünk. Béci és Szifon Tavi-felső huzatos ágban bontottak tovább. A visszhang-termi szifonnál is folytatódott 4 fővel a bontás. (Mesi, Kuckó, Ibszi, Ákos - és Kuckó bemászott a szűkületbe.) A rajzolást Kova vezetésével a Méhkas környékén folytattuk. Közben tovább totóztunk a ceruzás feliraton, a dátumot és a neveket illetően. Visszafelé a külszínen átmentünk az I. bejárathoz, kitisztítottuk a vízlefolyót az ajtó alatt. Sikerült a felgyűlt iszapot eltávolítani. Célszerű lenne egy tágasabb vízjáratot kialakítani. A jól sikerült ebéd - paradicsomleves és rakott krumpli - vacsorai elfogyasztása után még sokáig ültünk a tábortűz mellett.

augusztus 3., szerda
    Éjjel megérkezett Lacika és Anna mocival. Csendes, nyugodt reggel, amit csak Gergő érkezése zavart meg, de még az sem igazán. Megettük a maradék rakott krumplit reggelire. Gyerektúra indult a Vizesbe. Beni + Lizi Pepivel és Lacikával, Béci és Szifon a szokásos partijukra készültek. Gergő Kisjanóval a Szepibe ment, Kováék most szöszmötölnek, talán még barlangba is mennek. Mai tervezett menü: zöldborsó leves és túróstészta.

    A terv szerint Béci és Szifon segítenek "lekalapálni" egy-két sziklanyelvet a visszhang-termi agyagszifonban, amit hétfőn Kuckó és én (Emese), kedden Ákos, Kuckó, Ibszike és én bontottunk sok órában és sok agyagban. Ott is maradtak, Szifon bentről bontott, Béci, én, Kuckó és Ákos kintről, majd befutott Zenész és Zsófi is segíteni. Pár órát Németh Misi és Ági is segítettek, valamint Básti Edina is. Hatalmas dzsuvában bontottunk, de végül a mai műszakból Szifon a szifonon át jött ki.
    Most meg esik az eső (mivel megjött Boti). Tüzet raktunk a kandallóban ruhaszárogatás céljából. Boti gitározik.

    Jó volt! :-) (Zsófi)

augusztus 4., csütörtök
    Egész éjszaka igen jól esett és dörgött, villámlott. Reggel 7 felé megérkezett a lengyelek első csoportja. Dél felé még mindig csepereg az eső. Kiváló alkalom Szent Heverdel napot tartani. Beüzemeltük a nagyképernyős TV-t, hogy legalább a ruhák száradjanak. Az ebédhez való hús, még mindig nem érkezett meg.

    Késett, de megérkezett. A végeredmény palóc leves, finom volt. Kova, Kuckó, én (Ákos) elmentünk kihozni a kapát (a hírest!) a Kajla-zsombolyból. Félsiker: a barlangot simán megtaláltuk, a kapát nem. Jó volt. Az eső szakadt, és most is szakad. Hosszas esti borozgatás-lelkizés. A lengyelek és Lehel István-lápán. Tökigáztak.

augusztus 5., péntek
    Hideg van. Szakad az eső. Rohamosan csökkenő lelkesedés a mai túrák-munkák után. Döglés. Kávéfőzés. Döglés, döglés ... Ma szeretném (Ákos), ha pár ember eljönne fixálni az ácsolatot a Visszhang-teremben. Szerintem esélytelen vagyok. Minden eddig kérdezett lelki támaszt kíván csak nyújtani. Még próbálkozni fogok egy lelkifröccsel. Nagyon takony ez a reggeli idő. Befűtök nekik ... nehogymá' az emeleten tudjanak aludni ... Rita 8-ra ígérkezett. 1/2 9 van. Késik. Kuckó kómázik az ágy tetején.

    11-re értem fel, szakadt az eső lent is, fent is. Toroskáposzta készül kajának, Szabó Karesz aktív közreműködésével. Dacolunk az idővel és a bográcsra szavazunk. Mi győztünk, az eső elállt.
    A lengyelek a Feketében, Wojtek egy szemeteszsákot húzott magára eső ellen. Fekete után Ákossal még lementek a Vizesbe is, biztosítani a Visszhang-terem felé a szifon bontását. Estére megérkezett a tábor díszvendége, Ottó is. A zenekart Boti szaporítja, illetve a ritmusszekció. Úgy tűnik, hogy a péntek esti buli jobb lesz, mint a szombati. Az utolsó bulis csapat hajnali négykor feküdt le.

augusztus 6., szombat
    Gyülekeznek a népek. Ha mindenki itt lett volna a táboron is ... Nagy az izgalom a Maxi Kupa miatt. (Eredmények itt.) Szabó Karesz reggel megjegyzi, hogy ma már nem énekelhetjük el a "máma még nem ittunk semmit" nótát. Kaja a szokásos: gulyás. Közreműködők: Noémi, Nana, Pogácsa, Subetű. Biztos ezért lett ilyen finom. Közben a réten átrendeztük a sátrakat, hátha kiszáradnak.
    18.00 Koszorúzás és megemlékezés a Láner-barlangnál. 19.15 A Maxi kopjafánál. Mindenki punnyadt, mi lesz itt este? ...

    Láner Kupa szavazatszámlálók: dr. Gyurkó Péter, Kovácsné Révész Rita, Kovács Attila. Két érvénytelen szavazat érkezett (nem volt név megjelölve), Sűrű Péter 1, Lénárt Emese 2, Kovács Attila 3 szavazatot kapott. A kupát nyerte: Juhász Béla 12 szavazattal.